Орбан обяви, че епидемията в Будапеща е спряна
Секция: СВЯТ
17 Май 2020 12:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Орбан обяви, че епидемията в Будапеща е спряна

/КРОСС/ Унгарското правителство ще вдигне постепенно карантинните ограничения заради COVID-19 в Будапеща от понеделник, 18 май - две седмици, след като прекрати изолацията в останалата част на страната, съобщи премиерът Виктор Орбан на страницата си във "Фейсбук", предаде "Ройтерс".

"Вече е ясно, че успяхме да спрем епидемията и в Будапеща. Затова можем да преминем към втората фаза на защита и в Будапеща, предпазливо... и по този начин вдигаме карантината", заяви Орбан във видео. От 4 май правителството отмени някои ограничения извън Будапеща и в покрайнините ѝ, разрешавайки отварянето на магазини и ресторантите с тераси.

Сега е време постепенно да се отвори и самата столица, тъй като броят на заразените значително е намалял, посочи шефът на администрацията на Орбан. Правителството се е консултирало първо с медицински експерти, увериха властите.

От понеделник ресторантите и кафенетата ще могат да отворят терасите си. На всички магазини също ще бъде разрешено отново да заработят, но ще бъде запазен специалният тричасов интервал за пазаруване в хранителните магазини и аптеките за хората над 65 години. Носенето на маска ще бъде задължително в магазините и обществения транспорт, както и спазването на социална дистанция.

Обществените паркове, градската зоологическа градина, плувните басейни и обществени бани също ще могат да се върнат към обичайния си ритъм на работа. Сватби с над 200 гости в Будапеща обаче ще бъдат разрешение от средата на юни. Въпреки значителното охлабване на ограниченията училищата ще останат затворени поне до края на май в цяла Унгария.

Централноевропейската страната с 10-милионно население наложи ограничителните мерки през март, Някои ключови сектори от унгарската икономика, включително туризмът, на практика бяха парализирани, а автомобилостроителите спряха производството през март и април. Към днешния ден Унгария е съобщила за 448 смъртни случая, причинени от коронавируса при общо 3473 заразени. В Будапеща са 1655 от случаите.