От днес църквите в Гърция отварят за масови посещения
Секция: Православие
17 Май 2020 13:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
От днес църквите в Гърция отварят за масови посещения

/КРОСС/ Съгласно специалните правила и разпоредби, църквите в Гърция днес отварят врати за литургии с присъствието на вярващи, което ще бъде и втория тест за гърците, след откриването на плажовете, по отношение на зачитането на мерките и индивидуалната отговорност на всеки гражданин.

Предвижда се да има контролирано влизане, да се поддържа разстояние от един метър и половина, а на входовете задължително трябва да има дезинфектант.

Допустимият брой вярващи зависи от размера на църквата, т.е. един човек на десет квадратни метра. Ако църквата е над 500 квадратни метра, се допускат 50 души. В случай, че броят на вярващите е по-висок от разрешения, останалите ще трябва да изчакат в двора.

Според писмо, изпратено от Светия Синод до всички гръцки църкви, се препоръчва вярващите да носят маска, „която да премахнат преди причастие“, а вярващите, които принадлежат към уязвимите групи от граждани, се препоръчва да избягват да излизат от дома си.

С премахването на забраната за движение на граждани, от 4 май тази година бяха отворени църкви и други религиозни сгради в Гърция, но само за индивидуални молитви.

В допълнение към литургиите, от днес са разрешени религиозни церемонии като сватби, кръщенета и погребения.

Конкретните правила, съгласно министерско решение, подписано от компетентните министри, ще бъдат в сила до 5 юни.