Медици алармират за усложнения от Ковид-19: Тромбоза води до инсулт, инфаркт
Секция: Здраве
17 Май 2020 16:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Медици алармират за усложнения от Ковид-19: Тромбоза води до инсулт, инфаркт Близо половината от болните са били под 50 години

/КРОСС/ Световни медици алармират за опасно усложнение, причинено от Ковид-19. Установили са, че при пациенти се появяват кръвни съсиреци, които предизвикват инфаркт, инсулт и органна недостатъчност.

От САЩ до Великобритания и Иран – нарастващите случаи на пациенти с Ковид-19, развили тромбоза привлякоха вниманието на медицинската общност.

Водещият британски професор по тромбоза и хемостаза Рупеен Аря заяви, че лекарите наблюдават подобни усложнения все по-често. По думите му почти половината от пациентите в критично състояние имат белодробна емболия. Сходни са данните и на болница в иранската столица Техеран. Лекарите са регистрирали 25 пациенти с Ковид-19, които след това получават инсулт.

Близо половината от болните са били под 50 години. Иранските специалисти също са на мнение, че новият щам играе роля в развитието на кръвни съсиреци, чиито край е фатален.

 

Говорителят на иранското министерство на здравеопазването потвърди, че властите са получили сигнали за пациенти с коронавирус, получили тромбоза и мозъчен удар.

Миналият месец десният крак на канадският актьор Ник Кордеро беше ампутиран в резултат на кръвни съсиреци. Актьорът бе приет в блоница в края на март и диагностициран с Ковид-19. По-късно състоянието му стана критично, получи 2 удара и усложнения в кръвосъсирването, което доведе до ампутация.

Учените не са сигурни защо вирусът причинява съсиреци, но смятат, че може да е резултат от имунна свръхреакция, наречена "цитокинова буря". Според част от специалистите при някои пациенти този процес преминава в свръхпроизводство, като имунните клетки започват да унищожават здрави тъкани.

 

Според д-р Джейми Гарфийлд от университетската болница в Темпъл, Филаделфия – това може да увреди кръвоносните съдове и да увеличи шанса за образуване на съсиреци.