Директорът на Европол: Пандемията вече се отрази на киберпрестъпността
Секция: Технологии
18 Май 2020 08:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Директорът на Европол: Пандемията вече се отрази на киберпрестъпността

/КРОСС/ Кражби на европейски пари по възстановителни фондове, които са свързани с възстановяването на икономиките след пандемията. Това очакват от Европол като последица от COVID-19. Последният доклад на полицейската организация отчита повишаване на престъпленията, свързани с деца в интернет.

Катрин Де Бол e белгийка и е първата жена директор на Европол. Европейската полицейска служба е със седалище в Хага и има водеща роля в подкрепата на борбата срещу тежката международна престъпност и тероризма. Една от основните дейности на Европол е да събира информация от всички държави членки, разказва NOVA.

„COVID-19 ни изправи пред безпрецедентна криза. Той оказва влияние върху цялостната система за сигурност на Европейския съюз. Важно е да се отбележи, че Европол работи заедно с всички правоприлагащи органи в страните членки - споделяме информация и наблюдаваме какво се случва. Защото това, което виждаме са 3 големи промени, които COVID-19 създаде. Пандемията вече се отрази на киберпрестъпността, на фалшифицирането на стоки и престъпленията срещу собствеността", казва тя.

Според нея киберпрестъпниците са се адаптирали много бързо към новата ситуация.

„Те видяха възможност в това, че много хора работят от вкъщи, страхуват се да не бъдат покосени от вируса и искат да защитят хората, които обичат. Точно това използваха престъпниците. Забелязахме как бързо се увеличиха фишинг мейлите, но имаше ръст и при далеч по-трудните за разкриваkе кибератаки. Притеснително е, че престъпленията в мрежата са насочени и срещу здравни заведения. А това има голямо отражение върху системата", посочва Катрин Де Бол.

По думите й киберпрестъпниците се възползват от пандемията и в далеч по-лош план.

„Те използват факта, че децата са си вкъщи и точно поради това се възползват. Забелязахме увеличаване на използването и разпространението онлайн на материали, които съдържат сексуално насилие над деца. Самите насилници, в разговорите, които сме засичали споделят помежду си, че след като децата са си вкъщи и са онлайн, това им дава възможност да имат много по-лесен достъп до тях. А в тази ситуация разполагат и с повече време, за да намират и разпространяват подобни материали. Но за съжаление тази тенденция очакваме да продължи и след пандемията", коментира още директорът на Европол.