Учени разкриха тайната на котешката трева
Секция: Наука
18 Май 2020 11:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени разкриха тайната на котешката трева

/КРОСС/ Учени твърдят, че са разкрили тайната - защо котешката трева (коча билка, Nepeta cataria) кара писаните да пощръкляват, пише БТА, като цитира публикация в сп. "Сайънс адвансис".

Билката от семейството на ментата съдържа ензими, наречени иридоиди, които й помагат да се защитава от растителноядни животни. Изследователите са установили, че един конкретен иридоид - непеталактон, може да влуди котките.

За разлика от други видове растения от същото семейство (Устноцветни, лат. Lamiaceae), като лавандула, чубрица, мента, маточина, риган, босилек, салвия, които с течение на времето губят способността си да произвеждат иридоиди, котешката трева запазва своята.

"Открихме набор от необичайни ензими, които генерират молекули непеталактон. Тези ензими не се срещат в нито един сроден вид растения и са еволюирали по уникален начин при котешката трева", казва изследователят Бенджамин Лихман от университета на Йорк.

"Котешката трева е отличен модел за изучаване на тези процеси. Сега се опитваме да модифицираме химикалите, присъстващи в билката.

Растенията непрекъснато развиват биохимията си. С нашето проучване се надяваме да запечатаме моментни кадри от тази еволюция в действие", казва Сара О'Конър от изследователския екип от Института "Макс Планк" за биохимична екология.