IT секторът след кризата
Секция: Технологии
18 Май 2020 12:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
IT секторът след кризата

/КРОСС/ Прехвърлянето на работата от офисите вкъщи при българските компании от IT сектора е преминало плавно и не се е отразило върху бизнес процесите, докато в редица страни, например от Азия, не е било така. Това мнение изрази в предаването "Преди всички" Илия Кръстев, председател на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии.

"Всички компании минаха на работа от вкъщи без прекъсване на процесите. Всички пазари, с които се конкурираме, на практика преминаха през това по-зле от нас", посочи Кръстев в анализа си за това как IT бизнесът у нас ще излезе от кризата с Covid-19.

Не се налага бързо връщане в офисите, защото продуктивността по време на изолацията и карантината не е намаляла, смята Кръстев. Той нарече това "тенденция, която ще се запази и ще се засилва в бъдеще", защото е била наблюдавана още преди здравната криза.

Илия Кръстев прогнозира, че офис площите занапред все по-често ще се използват като социални пространства и за колективни дейности. Така на хората, които се чувстват добре да работят от вкъщи, трябва да се даде възможност да продължат да го правят, а онези, които имат нужда от по-социална среда, да могат да продължат да работят в офис.

Сред ефектите от кризата Кръстев изтъкна забавените плащания и допълни, че ликвидността на компаниите е един от най-големите проблеми в подобен тип кризи. Друго отражение се наблюдава при проекти в развойна фаза, които или спират, или се забавят. Сред антикризисните мерки, предприети от компаниите, са намаляване на броя работни часове при отделни екипи и спиране на наемането на нови хора.

Кръстев очаква през третото и четвъртото тримесечие секторът отново да се върне към растеж. Той оприличи ситуацията с пандемията на състезание от Формула 1, в което ако някой е бил на обиколки пред останалите, сега заради катастрофа вече "всички карат един зад друг". Затова Илия Кръстев смята, че страната ни има "уникална възможност", ако направи решителни крачки и промени регулации, вместо да се движи с малки крачки, да направи скок и да стане лидер в Европа в ред дейности и производство на продукти.