WhatsApp отрече да е предоставял данни на Фейсбук
Секция: Технологии
18 Май 2020 18:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
WhatsApp отрече да е предоставял данни на Фейсбук

/КРОСС/ От германското правителство предупредиха министерствата да се въздържат от използване на WhatsApp заради опасност от изтичане на данни. Собствениците на приложението уверяват, че съобщенията са криптирани и напълно защитени, пише „Дойче веле".

Собствениците на мобилното приложение WhatsApp отхвърлиха появилите се в Германия обвинения за предоставяне на метаданни на потребителите на компанията-майка Фейсбук. Съобщенията са изцяло криптирани и защитени и могат да бъдат прочетени единствено непосредствените събеседници, твърди представител на WhatsApp пред германското издание „Ханделсблат".

По-рано представител на правителството по защита на личните данни Улрих Келбер предупреди федералните министерства и ведомства да не използват това приложение за обмен на информация. Според него, предоставянето на метаданни става още по време на изпращането на съобщение. Келбер призова да се спазва защитата на личните данни, вместо да бъде пренебрегвана „в тези трудни времена", когато пандемията от коронавирус доведе до необходимостта да се промени начинът на комуникация в държавната администрация.

Компанията WhatsApp е създадена през 2009 г. През 2014 г. е купена от Фейсбук. По обща оценка приложението се ползва от повече от 2 милиарда души. /