Отпадането на мерките срещу COVID-19 увеличи риска за здравето на диабетиците
Секция: Здраве
18 Май 2020 18:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отпадането на мерките срещу COVID-19 увеличи риска за здравето на диабетиците

/КРОСС/ Противоепидемичните мерки срещу COVID-19 отпадат постепенно, но рискът за пациентите със захарен диабет изобщо не е отминал. Както стана ясно до момента, те са сред групите, които са най-уязвими да прекарат заболяването тежко, посочи началникът на Ендокринология в МБАЛ „Медлайн" д-р Николай Ботушанов. Той цитира Уинстън Чърчил, който при началото на десанта в Нормандия по време на Втората световна война, казва: „Това не е краят, това дори не е началото на края, това е само краят на началото." Неговите думи могат да се отнесат до ситуацията с коронавируса. Опасността от зараза ще продължи дълго, а хората не бива да мислят, че всичко е отминало. Докато не се добие т.нар. стаден имунитет или не бъде открита ваксина, рискът си остава. Хронично болните в тези несигурни времена трябва стриктно да провеждат предписаното им лечението под наблюдение от личен лекар и при необходимост от ендокринолог.

Когато диабетиците развият вирусна инфекция, тя може да протече по-тежко и да бъде по-трудно лечима заради промените в имунната система, множеството съпътстващи заболявания и наличните усложнения на захарния диабет, посочи д-р Ботушанов.

При диабетиците рискът да получат сериозни усложнения е значително по-голям, малка е вероятността някои от тях да изкарат инфекцията без симптоми и без да разберат. Обикновено болестта протича по-тежко и налага болнично лечение. На този етап няма установена терапия за това заболяване, което означава, че човек трябва да се пази, подчерта ендокринологът.

Затова с облекчаване на мерките, пациентите трябва да поемат лична отговорност за своето здраве. Според д-р Ботушанов в краткосрочен план рискът е много голям и неговата препоръка е контактите да се поддържат от разстояние. Освен това диабетиците трябва да спазват диетата си и да приемат редовно предписаните медикаменти. Повечето от тях могат да си мерят кръвната захар вкъщи, без да е необходимо да посещават лабораториите. Обучени са да си коригират стойностите на инсулина спрямо стойностите, както и какъв диетичен режим да спазват.

Доскоро проблем беше физическата активност, което безспорно влияе на диабета, но и тази забрана вече е в миналото, отбеляза д-р Ботушанов. Лична отговорност на всеки е къде ще отиде, с кого ще се срещне, какво ще докосва. Задължително е да вземе предпазни мерки - маска, ръкавици, дезинфектант, както и да спазва дистанция.

В момента екипът на Ендокринология в МБАЛ „Медлайн" залага на комуникация от дистанция с пациентите си. Става дума за хора с временна декомпенсация в резултат на диетична грешка, стрес и липсата на физическа активност.

За новооткритите случаи срещата с ендокринолога е задължителна, но и много необходима, защото състоянието им се нуждае от незабавно лечение.

Острите усложнения на диабета също налагат физически преглед от специалист и преценка за болнично лечение. Приемът в стационара става при строго спазване на противоепидемичните мерки.

Според д-р Ботушанов, по-голяма част от пациентите със захарен диабет се отнасят с притеснение, но и с висока отговорност към рисковете.