Covid-19 ще ощети българския бюджет с 2 млрд. лв.
Секция: ИКОНОМИКА
18 Май 2020 17:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Covid-19 ще ощети българския бюджет с 2 млрд. лв.

/КРОСС/ Държавата ще загуби малко над 2 млрд. лв. от несъбрани ДДС, корпоративен данък и социални и здравни осигуровки до края на 2020 г. Това показват прогнозите в платформата за големи данни в полза на интелигентното общество COVID-19 Activity Tracker (CAT), поддържана от института GATE към Софийския университет „Св. Климент Охридски".

Платформата обработва и представя емпиричната информация за стопанската дейност на отделни индустрии и икономиката като цяло, на основата на ограниченията, наложени върху човешкия фактор вследствие на епидемията. В проекта участват представители както на Софийския университет, така и на Университета за световно и културно наследство.

Според изчисления на института хазната ще изгуби 1.039 млрд. лв. приходи от здравни и социални осигуровки, вкарвани от работодатели и служители, заради големия брой съкратени служители и такива, пуснати в неплатен отпуск от началото на извънредното положение у нас. Приблизително 800 млн. лв. пък ще струва на държавата ефекта от вируса и ограничителните мерки срещу него върху приходите от ДДС. Извънредната ситуация се очаква да ощети бюджета и чрез приходите от корпоративен данък, който според института се очаква да намалее със с 189 млн. лв.

За сравнение, според приетите промени в Закона за бюджета в началото на април се предвижда общо приходите в българската хазна да бъдат с 2.44 млрд. лв. по-малко спрямо първоначалната прогноза заради форсмажорните обстоятелства.


Платформата изследва и състоянието на безработицата у нас. При настоящата динамика картината за 2020 г. е следната - удвояване на безработицата спрямо месец март и спад на брутния вътрешен продукт с над 7%. Подобен тежък сценарий за срив на икономиката на България предвижда и Европейската комисия в своята пролетна прогноза.

Именно всекидневното ниво на заетостта и безработицата дават индикатор за състоянието на икономиката почти в реално време. Наблюдението им позволява да се оценят фискалните и макроикономическите ефекти.

Броят на засегнатите от настъпващата криза се предвижда да бъде 1 млн. души, около 34% от общо заетите към края на 2019 г. Прогнозата е спадът на заетостта да не бъде преодолян поне до началото на 2021 г., като все пак за летния сезон заетите лица леко ще се увеличат и ще компенсират донякъде скока в съкращенията. Все пак от началото на септември се очаква нов спад в заетостта в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, като нивото ѝ към края на годината ще достигне това от месец май.

Според института се очаква към края на годината да има 158 хил. безработни от 16-те най-засегнати сектора от ограниченията в момента. Междувременно към 12 май по държавната схема за запазване на заетост „60/40" са изплатени близо 15 млн. лв. за временното запазване на 48 хил. работни места. Обхватът на мярката е 1.3% от всички фирми и 2.5 - 2.6% от заетите лица, които имат право на обезщетение от фонд „Безработица", допълват от института в платформата.