Законопроектът за 9% ДДС е внесен от актьора Будинов
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Май 2020 07:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Законопроектът за 9% ДДС е внесен от актьора Будинов

/КРОСС/ От 15 март в деловодството на Народното събрание са заведени два законопроекта за промяна в Закона за данък добавена стойност - единият на ГЕРБ и Обединени патриоти, другият - на НФСБ. Общото между двата проекта е, че предвиждат 9% ДДС за туризма. Според законопроекта на ГЕРБ намалената ставка трябва да се отнася и за доставката на книги. И двата проекта предвиждат ваучери за почивка от 210 лв. за лекари, полицаи и др., изнесли на първа линия борбата с коронавируса.

Прави впечатление обаче, че под общия законопроект - на ГЕРБ и Патриотите, стои подписа на актьора Евтени Будинов, но не и на шефа на бюджетната комисия Менда Стоянова.

За знаковите законопроекти, какъвто безспорно е този, е изключително важно кой ги внася и чий подпис стои на първо място. И точно тук прави впечатление фактът, че първият подписал проекта не е председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, а нейният заместник Красимир Ципов. Липсват обаче и подписите на другите двама заместник-председатели на най-голямата парламентарна група - Александър Ненков и Красимир Велчев.

"Най-високопоставеният" член на ПГ на ГЕРБ, от всичките десет, подписали проекта, е ген. Константин Попов, защото е председател на парламентарна комисия. Но на тази по отбрана. Сред десетимата обаче е Тома Биков - активно борещ се за правото да бъде острие на партията.

Депутатите от НФСБ Валентин Касабов, Христиан Митев и Борис Ячев са подписали и двата проекта. Първият подпис под законопроекта на НФСБ е на лидера на партията - Валери Симеонов. Той обаче не е разписал общия законопроект с ГЕРБ.
Още на 12 май, когато премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че се предвижда сваляне на ДДС-ставката за туризма, стана ясно, че Менда Стоянова и финансовият министър Владислав Горанов са против.

"И Менда е против, счита, че това е груба грешка. Финансовият министър е категорично против, но ние, като политици, ще се опитаме да подкрепим бранша", каза тогава Бойко Борисов. И обясни, че решението е политическо.