20 браншови организации искатпо-ниско ДДС за храните
Секция: ИКОНОМИКА
19 Май 2020 10:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
20 браншови организации искатпо-ниско ДДС за храните

/КРОСС/ 20 браншови организации искат спешна среща с премиера Бойко Борисов. Причината - намаляването на ДДС-то за храните. Мотивите са описани в открито писмо, изпратено до министрите на земеделието и финансите Десислава Танева и Владислав Горанов.

Искането идва само дни, след като стана ясно, че ДДС-то за хотели и ресторанти става 9% от началото на юли. Част от представителите на аграрния сектор искат размерът на данъка добавена стойност за плодове и зеленчуци да бъде намален на 3 или 5%.

Председателят на Съюза на градинарите Мариана Милтенова обясни какви са мотивите за искането. Намаляването на ДДС за земеделските производители, производителите на плодове и зеленчуци, на първични земеделски суровини, които водят и до производство на крайни продукти, ще доведе до изсветляване на сектора и до повишаване на конкурентоспособността на нашите производители. Защото всички държави около нас и в ЕС имат диференцирана ставка за храните, коментира Милтенова в „Здравей, България". По думите й с намаляването на ДДС-то за сектора ще доведе до повече приходи в държавната хазна.