Д-р Иван Маджаров: Никъде в методиката не е записано, че лекари ще връщат пари на НЗОК
Секция: Здраве
19 Май 2020 10:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Д-р Иван Маджаров: Никъде в методиката не е записано, че лекари ще връщат пари на НЗОК

/КРОСС/ Нито в анекса, нито в методиката, която сме подписали, няма записана думата връщане или отработване на суми. Става въпрос за това, че в Закона за здравното осигуряване има упоменато точно определен брой дейности, които Здравната каса закупува", заяви в ефира на "Здравей, България" председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. На лекарите беше разписано да взимат 85% от сумите за януари и февруари. В един момент се оказва, че трябва да връщат част от парите. Според Маджаров не е предвидено заплащането на тези суми, ако не е налична дейност.

Само че Народното събрание, в Закона за извънредно положение, прие един текст, в който казва, че е възможно в това извънредно положение и НЗОК, и БЛС да подпишат анекс, с който се позволява допълнително плащане, извън извършената дейност. Не знам кой извади това извън контекста. Искам да успокоя колегите. Никой няма да бъде принуден тези пари да ги върне, обясни Маджаров и подчерта, че има 10 законни начина да се преодолее положението. Според него това твърдение е тиражирано от тези, които са били на мнение, че никога българските лекари няма да получат това финансиране.

Ако някой покаже фактура от НЗОК, ние първи ще излезем на площада. Хората си изработиха и получиха парите. Това помогна на онези, които бяха на 20-30% и нямаха пари за заплати и наеми, обясни той.