Стресът и неправилното хранене отключват чревни заболявания
Секция: Здраве
19 Май 2020 13:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стресът и неправилното хранене отключват чревни заболявания

/КРОСС/ Днес отбелязваме Световния ден на хроничните възпалителни чревни заболявания. Над 3 милиона души в Европа страдат от възпалителни чревни заболявания. Наричат ги болестите на стреса и бързото хранене.

"Обикновено боледуват от 4 до 10 на 100 хиляди в света. За България заболеваемостта следва този тренд и се движи точно в средата - 5 до 6 на 100 хиляди", каза д-р Борислав Бенишев, хирург в Клиниката по обща и ендоскопска хирургия на болница "Св. Иван Рилски" в София.

За да развие човек подобно заболяване човек са необходими генетична предпоставка и отключващ фактор.

"Отключващите фактори често са свързани с някакво заболяване, хроничен стрес, неправилно хранене - все неща, които за съжаление са типични за хората в активната възраст и затова и статистиката показва, че в 30-те и 40-те си години хората по света най-много боледуват от възпалителни, чревни заболявания", допълни д-р Борислав Бенишев.

Проблемите при диагностиката произтичат от това кога пациентът търси лекарска помощ.

"Те са хронични заболявания. Лечението има за цел да вкара тези заболявания в ремисия, като идеалната цел е тази ремисия да бъде по-дълга от очакваната продължителност на човешкия живот, т.е. чрез приемането на тези лекарства, човек да няма симптоми или тези симптоми да са малки и невлошаващи качеството му на живот", подчерта специалистът.

Всички медикаменти, които се използват и се прилагат в света, както утвърдено по стандарт, се прилагат и в България. Диагностиката и лечението се поемат от Националната здравноосигурителна каса. Д-р Борислав Бенишев препоръчва пациентите да спазват нормален ритъм на хранене и да намалят ежедневния стрес.