Руският премиер Мишустин оздравя от коронавируса, върна се на работа
Секция: Русия
19 Май 2020 14:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руският премиер Мишустин оздравя от коронавируса, върна се на работа

/КРОСС/ Русия съобщи днес за 9263 новозаразени с коронавируса за последните 24 часа, с което общият им брой става 299 941, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Така четвърти ден поред ръстът е под 10 000.

Починалите за деня са 115 до общо 2837.

Кремъл съобщи, че премиерът Михаил Мишустин, който в края на миналия месец бе диагностициран с коронавируса, вече се е завърнал на работа, предаде Ройтерс.

Във връзка с това президентът Владимир Путин е подписал указ, отменящ временното предаване на задълженията на Мишустин на първия вицепремиер Андрей Белоусов, който бе и.д. премиер от 30 април.

Указът е публикуван днес на сайта на Кремъл.

Докато се е намирал в медицинско учреждение, Мишустин е провел няколко видеосъвещания. До вчера той все още е провеждал видеосъвещания от болницата, съобщи ТАСС.

Според социологическо проучване над половината руснаците (59 на сто) биха искали да се ваксинират срещу коронавируса, ако учените разработят такава ваксина с доказана ефективност. Руснаците (70 на сто) смятат, че ваксинацията трябва да бъде доброволна, свидетелстват резултатите от допитването, публикувано на сайта на Общоруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ) и цитирано от ТАСС.

Всеки четвърти (26 на сто) дава още по-утвърдителен отговор - че със сигурност би ваксинирал себе си и членовете на своето семейство, а всеки пети (21 на сто) смята, че ваксинирането следва да бъде задължително. Само 6 процента от анкетираните считат, че такава ваксинация в Русия не трябва да се провежда.

Готовността за ваксиниране срещу Covid-19 е по-висока сред мъжете (63 процента), сред младите хора между 18 и 24 г. (68 на сто) и сред хората над 60 г. (70 на сто). Под 50 на сто е готовността за ваксиниране при хората между 25 и 44 г. (около 46-47 на сто).

Не биха се ваксинирали около 35 на сто от запитаните.

Интересно е, че 47 на сто от руснаците биха предпочели ваксина родно производство, 12 на сто са за вносна ваксина, а за 37 на сто това няма значение.

Проучването е проведено на 13 май чрез телефонни интервюта при случаен подбор на стационарни и мобилни номера. Допустимата грешка не превишава 2,5 процента.