Снимат филм за голямата любов на Кемал Ататюрк с българката Димитрина
Секция: КУЛТУРА
19 Май 2020 16:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Снимат филм за голямата любов на Кемал Ататюрк с българката Димитрина

/КРОСС/ Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов бе официален гост днес на честването в София на годишнината от рождението на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк и на празника на младежта и спорта на Турция. Това съобщиха от комисията по култура към Народното събрание.

Рашидов e присъствал на откриването на документалната фотоизложба, посветена на делото на Ататюрк, подредена в резиденцията на посолството на Турция в София.

Вежди Рашидов и посланик Айлин Секизкьок са разговаряли за развитието на отношенията в областта на културата между двете страни.
Веднага след отпадането на всички мерки, свързани с пандемията, ще стане възможна и съвместната работа между български и турски кинотворци, които ще реализират филм за необикновената любовна история между Кемал Ататюрк и Димитрина Ковачева.

Сценарият разказва романтичната, но невъзможна любов между младия тогава Мустафа Кемал, назначен за военен аташе в София през 1913 година, и Мити, както всички наричали дъщерята на бившия български военен министър генерал Стилиян Ковачев, ще е съвместна продукция между български и турски кинотворци.

В двата си мандата като министър на културата Вежди Рашидов подписа серия от споразумения за филмови копродукции с Турция, Израел и с няколко страни членки на Европейския съюз, припомнят от парламентарната комисия.