Китайска лаборатория възнамерява да пребори пандемията без използването на ваксина
Секция: Здраве
19 Май 2020 18:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Китайска лаборатория възнамерява да пребори пандемията без използването на ваксина

/КРОСС/ Около стотина лаборатории по света си съперничат в разработването на нова ваксина срещу Ковид-19, докато в Китай изследователи твърдят, че са открили лечение, което може да спре пандемията без ваксинация, съобщава Франс прес.

Медикамент, който е в изпитателна фаза в престижния пекински университет Бейда, ще позволи не само да се ускори оздравяването на болните, но също и временно да ги имунизира срещу Ковид-19.

Директорът на Центъра за напреднали иновации по геномика към университета Бейда Суней Сие уверява, че лечението дава отлични резултати с опитни мишки. Служители на неговата лаборатория взели антитела на 60 пациенти, оздравели от инфекцията, и ги инжектирали на лабораторните мишки. След 5 дни вирусното натоварване на гризачите било намаляло 2500 пъти.

Това означава, че разработеното потенциално лекарство има терапевтичен ефект. Статия за изследването на китайските специалисти беше публикувана списанието ДСелУ. По думите на Суней Сие налице е потенциално средство срещу пандемията, което ускорява лечението.

Новото лекарство може да бъде налично до края на годината, точно навреме, ако се появи зимна вълна на Ковид-19. Китайските специалисти твърдят, че подготвят клинични изпитания. Те ще се проведат в Австралия и в други държави. Китайският екип се надява антителата да се превърнат в специално лекарство, способно да спре пандемията.

Над стотина лаборатории се впуснаха в надпревара за откриването на нова ваксина срещу Ковид-19, но тя няма да бъде налична преди 12-18 месеца. Лечението на базата на антитела може да се окаже по-лесно за бързото му прилагане сред населението. В Китай над 700 пациенти получиха кръвна плазма от оздравели от Ковид-19, метод, който е дал много добри резултати според местните специалисти. Но наличните количества подобна плазма са доста ограничени. Поради тази причина г-н Сие смята, че откритите в неговата лаборатория 14 антитела могат да бъдат много лесно възпроизведени в големи количества и с това да се постави ново начало в борбата срещу коронавируса. Проучването установило, че ако на лабораторните мишки бъдат инжектирани антителата,преди да бъдат заразени, те не прихващат Ковид-19. Това им дава незабавен имунитет срещу коронавируса.