Слънчевият минимум увеличава заредените с енергия частици в космоса
Секция: Наука
20 Май 2020 09:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Слънчевият минимум увеличава заредените с енергия частици в космоса

/КРОСС/ Високоенергийните частици, които се движат в космоса със скоростта на светлината, се увеличават, защото Слънцето навлезе в своя минимум, който може да е опасен за астронавтите и да предизвика повече бури, съобщава вестник „Индипендънт". Лъчението се засилва заради липсата на петна на повърхността на Слънцето. Те се предизвикват от магнитното поле.

При минимум, който е редовна част от слънчевия цикъл, магнитното поле на звездата ни е слабо. В резултат на това в слънчевата система навлизат повече лъчи, обясни Дийн Песнел от космическия център „Годар" на НАСА.

Наблюденията на специалисти от геофизичната обсерватория на университета в Оулу, Финландия, показаха, че космическите лъчи, които достигат до Земята през 2020 г., са близки до стойностите в пика по време на ледниковия период .

Според специалистите тази година Слънцето е ,,чисто" през 76 процента от времето и две последователни години с рекордна липса на петна говорят за много голям слънчев минимум, а в резултат на това допълнителните слънчеви лъчи „се отразяват на електро-химическите процеси на земната горна атмосфера и могат да допринесат за появата на повече мълнии".