Лавров: Борбата с Covid-19 не трябва да се превръща в геополитическа игра
Секция: Русия
20 Май 2020 12:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лавров: Борбата с Covid-19 не трябва да се превръща в геополитическа игра

/КРОСС/ Руският външен министър Сергей Лавров коментира, че няма да е добре, ако световната борба срещу пандемията Covid-19 се превърне в "жертва на геополитически игри и амбиции".

Той също така подчерта, че декларацията на Световната здравна организация поставя основата за разработването на ваксини срещу Covid-19 в глобален план и че е необходимо сътрудничество между страните.

Изказвайки се на пресконференция след министерска видеоконференция на Съвета на държавите от Балтийско море във вторник вечерта, Лавров заяви, че по-нататъшното развитие на СЗО "не може да бъде постигнато с една единствена стъпка, която да реши всички проблеми в рамките на 30-дневен период или да се предвидят всички проблеми, които могат да възникнат през този 30-дневен период".

Коментарите на Лавров са свързани с отправената от Доналд Тръмп заплаха, че ако до 30 дни СЗО не се ангажира с подобрения, САЩ могат да прекратят трайно нейното финансиране.

Сергей Лавров също така добави, че напредъкът на Световната здравна организация трябва да се основава на "твърдия анализ на ситуацията и фактите".