Нинова: Задкулисието управлява държавата
Секция: ПОЛИТИКА
20 Май 2020 14:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нинова: Задкулисието управлява държавата

/КРОСС/ Да си върнем държавността и да я подчиним в служба на народа, а не на задкулисието". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС.

В декларация от името на парламентарната група Нинова отправи нова порция критики към управляващите и засегна темата с обвиняеми бизнесмен Васил Божков и последните му публикации в социалните мрежи, които той прави от Обединените арабски емирства и чрез които се опитва да докаже, че му е упражняван натиск.

„В последните седмици сме заляти от записки, sms-и, джиратари, джиранти. Какво показва това? Правителството управлява не с видими решения на институциите, а с невидими записки между бизнесмени. Правителството управлява не с контрол върху Комисията по хазарта и НАП, а с „ценни указания" към девойки в тези държавни служби от министър на финансите. Докато ни обяснявахте как 20 млн. за деца с увреждания ще сринат бюджета и ги няма в държавата, виждаме, че едни 20 млн. са се размятали за финансиране на медии. Свобода на словото ли? Това изглежда илюзия в България!", заяви Нинова от парламентарната трибуна.

„Паралелната държава е обвила България в пашкул и я притиска до задушаване и изсмуква силите ѝ. От думи, ето я наяве. Виждате я последните седмици", допълни още тя.

Според Нинова управлението на премиера Бойко Борисов е нанесло различни вреди на страната, но най-голямата сред тях е обезсилването на институциите. „Днес задкулисието управлява държавата", категорична бе тя, призовавайки за пореден път министър-председателят да поеме политическа отговорност.

„Ако премиерът не е знаел какво се случва в държавата, той не е за този пост. Няма смисъл просто да го краси. Ако е знаел и не е взел мерки, той е съучастник. Днес той трябва да отговаря, а не поредният му бушон", каза още Корнелия Нинова.

Тя не пропусна да разкритикува и мерките на управляващите за преодоляване на икономическите последици от разпространението на COVID-19, които определи като „работа на парче" и следване на принципа „проба-грешка".