СТО: Глобалната търговия достига дъно на фона на вирусната пандемия
Секция: ИКОНОМИКА
20 Май 2020 14:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СТО: Глобалната търговия достига дъно на фона на вирусната пандемия

/КРОСС/ Световната търговска организация (СТО) заяви в сряда, че показателят й за търговия със стоки е спаднал до най-ниското ниво в историята, което показва, че глобалната търговия вероятно ще спадне "стремително" през първата половина на 2020 г. поради разрушенията, причинени от пандемията Covid-19.

Индикаторът на СТО, който започна да се оповестява през юли 2016 г., падна до 87,6 от 95,5 през февруари. Индекс под 100 означава, че глобалната търговия е под средносрочните трендове.

"Настоящото ниво на индекса отчита началните фази на пандемията от Covid-19 и не показва признаци, че спадът при търговията е към своя край", посочва Световната търговска организация.

Още преди вирусната пандемия тенденциите се забавяха поради търговската война между водещи икономики като Китай и САЩ и забавянето на икономическия растеж.

През миналия месец СТО изчисли, че световната търговия на стоки може да намалее между 13% и 32% тази година в зависимост от продължителността на пандемията и ефективността на политическите отговори. Днешните данни съответстват на тази оценка, добавя базираната в Женева организация.

Индикаторът на СТО е съставен от различни данни за експортните поръчки в бизнес проучвания за въздушен товарен превоз, контейнеровози, производство и продажба на автомобили и търговия с електронни компоненти и селскостопански материали, по-специално дървесина.

Този индекс е предназначен за идентифициране на повратна точка и измерване на импулса в световната търговия, а не дава конкретна краткосрочна прогноза.