НАСА конструира симулатор на космически лъчи
Секция: Наука
20 Май 2020 17:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАСА конструира симулатор на космически лъчи

/КРОСС/ Специалисти от американското космическо ведомство са конструирали установка, която изработва близки до действителността аналози на космическите лъчи, които са способни да застрашат здравето на екипажите при бъдещи експедиции до Луната и Марс, съобщава сайтът PloS One.

"През последните три десетилетия всички опити за изучаването на въздействието на космическите лъчи бяха осъществявани с използването на лъчи с еднотипни йони. Сега вече имаме възможността да използваме най-разнообразни видове частици. С тях облъчваме едни и същи опитни животни, което рязко ускорява експериментите и снижава тяхната цена", пишат изследователите.

Досегашните изследвания установиха, че космическите лъчи въздействат върху зрението в космоса. Поради тази причина американските астронавти губеха равновесие и падаха на Луната. Опити с животни показаха, че полет до Марс може да повлияе негативно на психиката и умствените способности на екипажите заради въздействието на космическите лъчи върху клетките на мозъка.

Американският екип под ръководството на Лиза Симонсен от Изследователския център "Ленгли" на НАСА е успял да ускори и поевтини опитите за изучаване на въздействието на космическата радиация върху лабораторни мишки. За целта били конструирани прибори, способни да управляват движението на различни потоци йони и да ги смесват по такъв начин, че да напомнят истинската космическа радиация.