Хората от Югозападна България откриват летния сезон на гръцкото море
Секция: Туризъм
20 Май 2020 15:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хората от Югозападна България откриват летния сезон на гръцкото море

/КРОСС/ В опитите да изправят на крака туристическата индустрия на Балканите и да спасят летния сезон, премиерите на България, Гърция и Сърбия се споразумяха от 1-ви юни да отпадне изискването за 14-дневна карантина след връщане в страната. Хората от Югозападна България приеха тази новина като старт на летния сезон на гръцкото море. Тези, които не бързат да се радват, са хотелиерите и собствениците на апартаменти. Сред тях има и много българи, инвестирали парите си в Северна Гърция.

За тези хиляди българи летният сезон на морето в Гърция е бизнес.Много от тях от години наемат малки хотелчета или апартаменти с места за настаняване, други са инвестирали в собственост. До вчера те калкулираха едномесечни загуби, тъй като традиционно сезонът в южната ни съседка започва още през май. И сега не бързат да се радват на отпадането на 14-дневната карантина. Защото осъзнават че лятото няма да е същото - нито за бизнес, нито за почивка.

Костадин Дурчов е собственик на апартаменти в Неа Перамос. В малкото градче и съседните села цели квартали са изкупени или наети от нашенци:

"Освобождаването на границите и уеднаквяване на мерките - това е най-добрият вариант за всички нас".

Други българи пък предпочитат да летуват на къмпинги. Техните кемпери, каравани и лодки стоят целогодишно в Гърция. В пандемична ситуация това се оказва по-защитеният вариант за море, категоричен е Стефан Златков, чието семейство пет месеца е на морето - и на почивка, и за бизнес.

И докато Гърция прави първите стъпки към летния сезон, хотелиерите в нашите планински и спа курорти все още нямат яснота какво ще се случи. Съзнават обаче колко ще е трудно, защото туризмът е преди всичко почивка и удоволствие. А страхът от зараза и оставащите строги мерки пречат на това изживяване.