Германия спира българи и румънци за работа в месопреработката
Секция: СВЯТ
21 Май 2020 10:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Германия спира българи и румънци за работа в месопреработката

/КРОСС/ Властите в Германия решиха да забранят използването на временни работници в кланиците след бум за заразените там с коронавирус, пише standartnews.com.

През последните седмици стотици заети в месопреработвателната индустрия в Германия и Франция дадоха положителни проби. Много от работниците пристигат от Румъния и България с полети, наети от местните фермери, предаде БНР.

Германското правителство прие предложение за забрана от догодина на участието на подизпълнители, предимно мигранти, в преработката на месо. При нарушение собствениците на кланици рискуват глоба от 30 хиляди евро.

През март европейските страни затвориха границите си заради коронавируса, но европейци, заети в селското стопанство, са сред малкото изключения.

Въпросът за лошите условия в цеховете за пакетиране на месо възникна след появата на клъстър на зараза в западния град Мюнстер. Повече от 100 заразени има и в две кланици във Франция.

Германският министър на труда Хубертус Хайл призна, че се чувства засрамен от условията на труд за българи и румънци.

Той научил за вътрешен дебат, "възникнал сред нашите партньори в България и Румъния и какво означава за Европа да се говорят подобни неща за Германия". "Наша отговорност е работниците от всички части на Европа да имат еднаква защита и права като германските работници", категоричен бе Хайл.