Мангъров: В България няма много възрастни, затова няма висока смъртност от вируса
Секция: Коментари
21 Май 2020 10:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мангъров: В България няма много възрастни, затова няма висока смъртност от вируса

/КРОСС/ "В България няма много възрастни хора, за това и смъртността е ниска. Няма как станеш възрастен с 200-300 лева пенсия", коментира вирусологът доц. Атанас Мангъров.

"Ние сме на 80-то място в света по брой възрастно население. Средната продължителност на живота у нас е 73 години, в Италия е 80 години, поясни той. Ние сме страна, в която няма масово възрастни хора на 80-90 години, освен някои единици. Така са и останалите страни с ниска смъртност", посочи той пред bTV.

Поне 280 хил души са били в контакт с коронавируса, но не са разбрали. 0.04 % е смъртността. При морбили е 1 на 1000 - повече от тази от Ковид. Ние сме като болница, в която няма недоносени новородени. Иначе и аз съм суха съчка също, използва традиционните си метафори доц. Мангъров.

Нямам конфронтация с никого. На мен просто това ми е работата и коригирам неща, които не са правилни, правя каквото мога, всичко беше правилно, но можеше да не се нанесе такъв икономически удар, допълни той.

"Нямам конфронтация с никого. Аз съм тук, за да помагам и да се забавлявам", отсече доц. Мангъров.

"Всичко, което бе направено, бе направено с най-добри намерения и с цел да се запази животът на хората. Прави чест на премиера, че чу гласа на науката, т.е. мен. Дори на 40-тата минута от нашия разговор той ми заяви: ,,Виж какво, Мангъров, ако бях жена, щях да ти пусна''. Говорихме около час и мисля, че тогава ме чу много добре и ме разбра какво говоря'', разкри той.

В заключение инфекционистът сподели, че с разхлабването на мерките не очаква през есента да настъпи някакъв апокалипсис във връзка с прогнозираното от редица експерти завръщане на COVID-19.