Честита (минерална) баня в Банкя! (Снимки)
Секция: ЛЮБОПИТНО
21 Май 2020 13:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Честита (минерална) баня в Банкя! (Снимки) Скоро ще приема посетители

/КРОСС/ Минералната баня в Банкя е възстановена в пълния си блясък, става ясно от първите снимки на изцяло реновираната сграда, публикувани във Фейсбук-страницата „Етюд-и-те на София/Sketches of Sofia“. Банята ще има готовност да приема посетители от есента, твърдят от Община Банкя. Ремонтът на паметника на културата е почти приключил, както предвиждаше планът на общината, въпреки известното забавяне заради епидемията от коронавируса.

Банята е затворена за посетители от 2001 г. До 2017 г. сградата, построена преди почти 110 години, беше оставена да се саморазрушава и мисията по спасяването ѝ изглеждаше почти невъзможна.

В края на 2017 г. „Консорциум Банкя 2020“ спечели конкурса на Столична община за проектиране, реставрация, консервация и социализация на Голямата балнеолечебница на стойност 7 939 млн. лв. с ДДС.

Средствата за ремонта бяха осигурени, след като общината продаде на „Алианц” право на строеж на хотел в близост до банята. Частният инвеститор ще ползва хотела 35 години, след което той ще премине под управлението на общината.

Cтpoeжът нa Гoлямaтa бaня зaпoчвa преди повече от век нa 7 мapт 1907 г. и зaвъpшвa нa 20 мaй 1910 г. Oткpитa e тъpжecтвeнo нa 24 мaй 1911 г.

Пocтpoeнa e пo плaнoвe нa архитект Карл Xoxeдep oт Mюнxeн пoд пpeцизнoтo pъкoвoдcтвo нa apxитeкт H. Heшeв и пpeдпpиeмaчитe бpaтя Caвoви oт Coфия и Hикoлa Paнгeлoв oт Бaнкя. Проф. Хохедер по онова време е официален строител на Мюнхен, издигнал множество сгради в стил „ар нуво“ и е един от архитектите, оформили класическия изглед на града. Банята е една от трите негови сгради, построени извън Германия (другите две са в Болцано, Италия, и Трансилвания, Румъния).

В изграждането на банята в Банкя са били вложени близо 1 милион златни лева. Това е първата лечебна сграда у нас, снабдена с модерните за времето си технически съоръжения. Тогава банята държи челна позиция на Балканите с впечатляваща архитектура и модерно вътрешно устройство. Когато е отворена, в нея идват по 1000 души дневно – елитът на София, видни общественици, височайши гости на страната и дори царското семейство. Иван Вазов често е посещавал банята, а Банкя е била сред любимите му места.

Една от най-важните причини за това е банкянската лековита хомотермална минерална вода с общ дебит 24 л/сек и температура 36.5 -37.2 градуса.

Водата, която блика от дълбочина 850 метра, е хидрокарбонатно-сулфатно-натриева. Тя е бистра, безцветна, без миризма, мека и изключително вкусна. От нея се повлияват добре не само сърдечно-съдови заболявания, но и свързаните с обмяната на веществата, стомашно-чревния тракт, опорно-двигателния апарат, ендокринологични заболявания, обща физическа и умствена умора.

Днес в Минералната баня има модерен СПА център, зали за лечебна физкултура и балнеопроцедури. Готов е големият басейн с напълно възстановен купол, по края на салона са запазени някогашните малки корита, които са от мрамор с месингови чучури, а над тях е емблемата на банята – отворена мида.

Скоро басейнът ще бъде напълнен за първите тестове. Изпитания с вода вече се правят и в салона с малкия басейн, където някога е било Женското отделение.

Изцяло реставрирани са буковите прегради в кабинките. От лявата страна на входния салон сред запазените дървени прегради има ретро кафене – виенски салон. На втория етаж на банята има зала за лечебна физкултура и аеробика. СПА центърът е едно ниво под банята. Там са сауните, парна баня и три малки басейна – джакузи, с различна температура на водата – за контрастни процедури.

Входната врата е от славонски дъб с месингови брава и орнаменти, с решетки от ковано желязо. Поставени са райбери, както някога, за да може стъклото да се сваля в горещи дни. Парапетите от ковано желязо по стълбите в сградата, чиито оригинали са откраднати, са възстановени по снимки.

Банята ще се отоплява чрез енергиен център – минералната вода от басейните ще минава през вътрешен водопровод, за да отоплява цялата страда.

Минералната баня в Банкя, която е паметник на културата, ще бъде дадена за стопанисване на външна фирма, което ще стане чрез процедура за избор на най-подходящ кандидат. Преди това трябва да бъде направен анализ какъв точно модел на стопанисване да бъде избран.

 

*СнимкиЕтюд-и-те на София/Sketches of Sofia