МЗ излезе с препоръки към детските градини: Без част от играчките, без допълнителни дейности, до 20 деца в група
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Май 2020 14:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МЗ излезе с препоръки към детските градини: Без част от играчките, без допълнителни дейности, до 20 деца в група

/КРОСС/ Здравното министерство публикува документ, който дава указания за работата на детските градини в условията на извънредна епидемична обстановка.

От утре, 22 май, градини и ясли на територията на цялата страна могат да приемат отново деца, но при конкретни условия. В документа на МЗ има предписания и препоръки както към директорите и персонала на градините, така и към родителите на децата.

Не трябва да има играчки, които няма как да бъдат дезинфекцирани. Няма да се използват физкултурните и музикалните салони, няма да се провеждат т.нар. допълнителни дейности или платени занимания за малчуганите – английски език, изобразително изкуство, спорт, театър.

Максималният допустим брой деца в една група ще е 20. Ако има повече малгучани, те ще бъдат разделяни в подгрупи чрез обособяване на отделни кътове в рамките на общото помещение или ще се търси друго подходящо решение, пише в указанията на здравното ведомство. Казва се още,  че при необходимост следва помещенията да се реорганизират, за да се гарантира максимален брой групи с минимален брой деца в тях и спазването на дистанция между децата от отделните групи.

Присъствието на децата е по желание и няма да се изисква медицинска бележка, както е обичайно след дълго прекъсване на посещенията в градината, напомнят от МЗ. Препоръчва се по възможност децата да останат вкъщи.

При заразяване с коронавирус може да се затворят една или няколко групи, или цялата детска градина/ясла. Хронично болните деца и децата със специални образователни потребности могат да посещават детските заведения след предварителна консултация с личния им лекар, се казва още в документа.

Поне читири пъти дневно помещенията следва да бъдат дезинфекцирани, а съоръженията на открито – поне веднъж на ден. Директорите следва да организират график за всекидневния прием и изпращане на децата - по възможност на двора или на специално обособено пространство при дистанция най-малко 2 метра между семействата, като не се допуска влизането на придружителите на децата в сградата.

Дистанцията между персонала и децата в групите е невъзможна, но тя е посочена като задължителна между отделните групи. Децата следва да прекарват максимално много време навън.

Изискване към директорите е да осигурят необходимите предпазни средства за персонала и почистващи материали за децата и служителите. Те трябва и да разработят план за движение в сградата, като при необходимост осигурят и маркировка, да изградят среда за бърза и лесна комуникация с родителите, а в края на всяка седмица да проучват колко деца предстои да идват през следващата.

В документа се посочва, че по преценка на личния лекар децата може да посещават градината с маска, като в тези случаи родителите следва да осигурят поне 2 маски дневно.

Освен това от родителите се очаква да уведомят директора за датата, от която детето им ще посещава градина, най-късно два работни дни преди нея, както и да посочат периода на планираното посещение. Те следва да декларират, че не им е известно детето да е било в контакт със заразно болни и че няма признаци на болест през последните 14 дни.

Друга препоръка към родителите е и да не използват градски транспорт за придвижване до детската градина или ясла. Те следва да измерват всяка сутрин температурата на детето си и да не го изпращат на градина при стойности над 37.3 градуса.