Глобиха Топлофикация - Русе за изпускане на вредни емисии във въздуха
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Май 2020 17:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Глобиха Топлофикация - Русе за изпускане на вредни емисии във въздуха

/КРОСС/ Глоба от 25 хиляди лева наложи екоинспекцията на „Топлофикация Русе“. Причината за санкцията е изпускане на вредни емисии във въздуха от два парогенератора през миналото лято.

При проверката екоинспекторите са установили, че количествата прах в атмосферата са били над допустими норми. Измерването е направено от мониторинговата система на Топлофикация. Тя мери изпусканите в атмосферата вещества на всеки 30 минути.

Христо Милков - началник на отдел - РИОСВ-Русе: Основно замърсителите, които са установени, са на прахови частици за определени месеци-юни и юли-и азотни оксиди. Това са минимални превишения, които се изпускат в горните слоеве и добре се разсейват, т.е. те не повлияват върху въздуха, който дишат русенци.

Екоинспекторите обясняват още, че тяхната измервателна станция, която е разположена на 2 метра от генераторите, не е отчитала наднормени стойности. И допълват, че емисиите се изхвърлят на 180 метра височина във въздуха и така не могат да бъдат обхванати.

От топлофикационното дружество не отричат, че по два от измерваните показатели има превишения и казват, че няма да обжалват санкцията.