Щитовидната жлеза – новата мишена на коронавируса
Секция: Здраве
22 Май 2020 08:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Щитовидната жлеза – новата мишена на коронавируса

/КРОСС/ Италиански лекари съобщиха за първия случай в света, в който коронавирусът провокира възпаление на щитовидната жлеза - тиреоидит.

Диагнозата е поставена на 18-годишно момиче. Описание на случая е публикувано в "Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism".

"Регистрирахме първия случай на така наречения обострен тиреоидит, който се разви след инфекция с новия тип коронавирус (SARS-CoV-2). Лекарите трябва да знаят, че коронавирусната инфекция може да се прояви и по този начин", каза един от авторите на изследването, професорът от университета в Пиза, Франческо Латрофа.

Почти от първите дни след избухването на коронавирусната инфекция учените знаят, че COVID-19 засяга клетките не само в белите дробове, но и в други тъкани на тялото, включително вътре в лигавицата на носа, хранопровода, кръвоносните съдове и сърцето, както и някои други органи.

Тази особеност на вируса, предполагат учените, може да обясни защо много пациенти с коронавирусна инфекция страдат не само от респираторни разстройства, но и губят обонянието си.

Някои от тях имат проблеми и с храносмилането или неправилно функциониране на кръвоносната система.

Месец преди появата на тиреоидита, както отбелязва Латрофа, момичето е подложено на преглед на щитовидната жлеза. Той показал, че органът е в нормално състояние, а в миналото то никога не се е оплаквало от проблеми с него.

Така че, появата на заболяването след коронавирусна инфекция предполага, че SARS-CoV-2 може да проникне също от белите дробове в щитовидната жлеза. Това трябва да се има предвид при лечението както на COVID-19, така и на заболявания на щитовидната жлеза, заключават учените.