Нинова: Кризата доказа необходимостта от данъчна реформа
Секция: ПОЛИТИКА
22 Май 2020 12:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нинова: Кризата доказа необходимостта от данъчна реформа

/КРОСС/ Правителството няма ясен план за излизане от кризата, смята лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Нинова взе участие в дебатите по различните законопроекти за въвеждане на диференцирана ДДС ставка за някои стоки и услуги, като обвини управляващите, че действат „на парче“ и без ясен анализ на финансовото състояние на държавата.

Според лидера на левицата предложението на управляващите за 9% ДДС за хотелиерските и ресторантьорските услуги няма да се окаже достатъчно за преодоляване на икономическата и социалната криза, причинена от пандемията от COVID-19. Ето защото опозицията за пореден път предлага да се намали ДДС още за лекарствата и някои храни.

Нинова обвини още управляващите в „хаотични действия“, давайки за пример намерението по-ниската ставка да бъде временна мярка и да бъде премахната, ако се окаже неработеща. „Временна мярка може да е носене на маска, но бюджетът на държавата, данъчните закони, осигуряване на пенсии, внасяне на осигуровки, не могат да са временна мярка. Държавата и икономиката имат нужда от сигурност и то дългосрочна, а не от временни промени в данъчни закони и в бюджета“, каза Нинова.

Тя разкритикува и факта, че при днешните дебати от зала отсъства министърът на финансите Владислав Горанов, а нито един член на Бюджетната комисия не е подписал законопроекта на управляващите.

Според Нинова тази криза е доказала необходимостта от данъчна реформа в България.