Борисов: Водопроводът от яз. „Белмекен“ за Перник не е давал аварии
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Май 2020 12:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов: Водопроводът от яз. „Белмекен“ за Перник не е давал аварии

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов и кметът на Перник Станислав Владимиров инспектираха новите ВиК тръби в Перник.

Водопроводът от яз. „Белмекен“ за Перник не е давал аварии досега. Това каза премиерът Бойко Борисов на проверка в Перник във връзка с подмяната на водопроводи в града заради водната криза.

„Водопроводът от „Белмекен“ за Перник не е давал аварии досега. За един месец докарахме 300 000 литра вода от Родопите в Перник. От страни винаги е по-лесно да се дава акъл, но строителството е друго нещо – да го пуснеш и от първия път да върви. В града се копае здраво. С месеци текат поръчките, за да се стигне до смяна на водопроводите. Ако всеки е сменявал по един водопровод през десетилетията, нямаше да трябват 12 млрд. лв. за такива дейности“, посочи Борисов.

Водопроводът от Белмекен не е правил аварии. Много фалшиви новини се създадоха от този водопровод, но той дава вода за 30 хиляди души, коментира Станислав Владимиров.

„Нощният режим в града се държи заради загубите на вода. Има много голям интерес за жилищно строителство в Перник. Много бързо напредват дейностите и хората са доволни. До ноември всичко ще приключи. 4 лота се правят в целия град с довеждащи водопроводи. Всеки метър, който се подмени в Перник, ще свали загубите на вода“, заяви той.

Зам.-министър Нанков посочи, че освен технологичните загуби на вода има и загуби от кражба на вода. По думите му около половината загуби в страната са от недобросъвестни практики.

Много чисто се работи, стана ясно при огледа.

Много хейт имаше, но, ако някой си мисли, че водата се носи на ръка… Това е уникално съоръжение, отсече Нанков.

„Отстрани като даваш акъл е по-лесно винаги“, коментира Борисов.

С Борисов е и финансовият министър Владислав Горанов, с което двамата опровергават слуховете за обтегнати отношения заради споровете за намаляване на ДДС.