Нови бус лента и алеи ще има по бул. „Патриарх Евтимий“
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Май 2020 14:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нови бус лента и алеи ще има по бул. „Патриарх Евтимий“ Бул. „Патриарх Евтимий“ ще се промени – проектът представиха Бонев и Фандъкова

/КРОСС/ Независимият общински съветник Борис Бонев и столичният кмет Йорданка Фандъкова обявиха мащабен проект за подобряване на движението по няколко основни артерии в центъра на София.

На специална пресконференция при парка на НДК те заедно обявиха, че движението по няколко централни булеварди ще бъде преосмислено и направено по-безопасно и удобно за всички.

Основната промяна засяга бул. „Патриарх Евтимий“, където ще бъдат обособени велоалеи и нова БУС лента. Той ще се превърне в първия европейски булевард, в който градското пространство е разпределено справедливо за всички участници в движението.

„Искахме цялостно да решим проблема с придвижването в тази част на центъра. Работата на парче я сменихме с цялостен подход, затова ще има подобрения и по околните булеварди. Бул. „Фритьоф Нансен“ ще стане двупосочен, за да може пътниците в тролейбус 7 да пътуват бързо и без заобикаляне, но и за да се улесни трафикът в малките квартални улици.

По бул. „Витоша“ пък ще се обособи косо паркиране, а велосипедната алея при парка на НДК ще се свали на пътното платно. Вече няма да има конфликти между пешеходците и велосипедистите по един от най-натоварените тротоари в града.“ – обяснява Борис Бонев от Спаси София.

От Спаси София казват, че в проекта е помислено за всички участници в движението. Велосипедистите получават свързана мрежа от алеи в центъра, а градският транспорт – нова БУС лента, която ще намали времето за пътуване в участъка с 50%.

Те разкриват, че ще има подобрения и за пешеходците – всички пешеходни пътеки ще бъдат обезопасени със специални колчета, които препятстват паркирането около тях и така подобряват видимостта. Ще има и две нови пешеходни пътеки за улеснен достъп до парка на НДК и вместо през подлеза на спирка Баба Неделя, пешеходците ще могат да пресичат бул. „Витоша“ без слизане. За първи път в София ще бъдат направени и т. нар. виенски спирки, които намаляват конфликтите между пътниците в градския транспорт и велосипедистите. 

„Като градски активисти от години се борим за тези подобрения. Кризисната ситуация е допълнителен фактор, който принуждава градовете да работят за предоставяне на различни алтернативи за придвижване. Нашата цел беше да създадем безопасни и удобни алтернативи за всички участници в движението, независимо дали сте с кола, с градски транспорт, с велосипед или пеша. Необходими са смели и последователни действия, за да намалим задръстванията и замърсяването в София и това ще се случи само ако предоставим на софиянци тези алтернативи.“ – заяви независимият общински съветник.

Активистите и кметът обявиха, че по проекта са работили от началото на годината и благодариха на проектанти и инженери. „Няма нищо по-логично от това да работим заедно върху приоритети и проекти, които сме обещали в предизборните си програми. Напротив, смятам че възможността да се работи за доброто на София не трябва да се пропуска заради политическите ни различия и това е добър сигнал.

Градът ни спешно се нуждае от много подобрения. Надявам се този проект да е само първата крачка в посока превръщане на София в град за хората. Ние от Спаси София силно вярваме в тази кауза и продължаваме да работим усилено в тази посока.“ – завършва изказването си независимият съветник Борис Бонев.