ДДС падна на 9% за ресторанти, хотели и книги
Секция: ИКОНОМИКА
22 Май 2020 14:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ДДС падна на 9% за ресторанти, хотели и книги

/КРОСС/ Парламентът гласува на първо четене промените в закона за ДДС, предложени от ГЕРБ и Обединените патриоти. Така ДДС-то за хотели, ресторанти и книги пада от 20 на 9%.

Всички останали пет законопроекта, внесени от ДПС, БСП, както и от коалиционните партньори на ГЕРБ поотделно, бяха отхвърлени.

Не бе прието предложението на социалистите за намаляването на ДДС-то за лекарствата и на ДПС - за сваляне на ставката за детските храни и памперси за малчугани до 3 години. От Воля също останаха с неприет законопроект за намаляване на данъка за спортните зали и фитнесите.

Депутатите решиха още полицаи, лекари и всички, работещи на първа линия в борбата с коронавируса, да получат ваучери за хотелско настаняване на стойност 210 лв.

По време на дебатите, продължили няколко часа, бе подчертано, че намаляването на ДДС за хотелиерите и ресторантьорите е антикризисна, временна мярка, тъй като техният бизнес е пострадал най-много, още на старта на пандемията.

"Радваме се, че коалиционните ни партньори в „Обединени патриоти“ и мандатоносителите от ГЕРБ приеха нашите мерки, макар и не в мащаб, който ни се искаше, за да бъдат максимално полезни за хората. Но това все пак е напредък", реагираха от ВМРО след приемането на закона.

"Факт е, че кризата удари по различен начин браншовете, най-потърпевши от това бяха транспортът, земеделието и туризмът. Като в сектор „Туризъм“ имаше и пълна забрана за осъществяване на дейност за повече от два месеца. Към настоящия момент не всички забрани са вдигнати", заяви зам.-председателят на партията Искрен Веселинов. Той припомни, че предложението на ВМРО за сваляне на ДДС и за ваучерите е още от 25 март.

От БСП репликираха, че не е нужно наред с хотелите и ресторантите да бъдат подпомогнати, защото повечето не са спрели работа, а са преминали към кетъринг и храна по домовете.

Финансистът на ДПС Йордан Цонев пък напомни, че сме единствената страна с единна ставка на ДДС и е време за задълбочена дискусия по даничната ни система. Той анонсира, че ДПС ще подкрепи само своя законопроект, а по останалите ще се въздържи. Иначе движението подкрепя свалянето на ДДС за книгите и ресторантите.

На напомнянето на ГЕРБ и ДПС, че свалянето на ДДС-то не гарантира и свалянето на цените на стоките, соцлидерката Корнелия Нинова реагира, че има такава стока и това са лекарствата. "И това вие отхвърляте", упрекна тя пленарната зала.

"Вие изобщо не можете да формулирате какво означава криза. Не само не можете да изведете страната от криза. Не можете да осмислите движението и посоката", контрира Тома Биков от ГЕРБ. Той укори Нинова, че мислят като за петилетки, а ситуацията е такава, че трябва да се анализира много внимателно, ден за ден. "Свалянето на цените е невъзможна задача", категоричен беше депутатът от управляващата партия.

Веселие в залата предизвика актьорът Евгени Будинов, депутат от ГЕРБ, който напръска с дезинфектант микрофона след оратори от БСП. Взимайки думата след него, Йордан Цонев през смях му напомни, че на това, което се мъчи да изчисти с дезинфектант, му трябва тамян.

Комунистът Александър Паунов пък се обърна към председателя на НС Цвета Караянчева по адрес на добрия актьор Будинов, че все още театралните постановки на закрито не са позволени заради пандемията. "А тук се разиграват скечови постановки, не нарушавайте заповедта на здравния министър", отбеляза коалиционният партньор на БСП.

"И вие не нарушавайте и ходете с маски, моля ви", за стотен път напомни Караянчева на депутатите от левицата.