Проф. д-р Аргирова: Патогенността и вирулентността на COVID-19 намаляват
Секция: Здраве
23 Май 2020 10:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. д-р Аргирова: Патогенността и вирулентността на COVID-19 намаляват

/КРОСС/ Патогенността и вирулентността на COVID-19 намаляват. Това може да се свърже с много фактори, най-важният, от които е, че той премина през много голям брой гостоприемници, през много хора. Това каза в студиото на "денят започва с Георги Любенов" вирусологът проф. д-р Радка Аргирова - вирусолог.

Мога да кажа, че две седмици не съм виждала положителен резултат при огромен брой изследвания, между 80 и 100 PCR на ден, лично аз правя, продължи медикът от болница "Токуда".

Д-р Аргирова е на мнение, че отслабването на патогенността на вируса означава да спрем да спазваме "елементарните противоепидемични мерки - маските, за по-малкото събирания, струпвания на хора и личната хигиена".

Проф. д-р Радка Аргирова - вирусолог: Възможно е да се заразят хора и да станат начален източник на някаква местна малка локална огнищна епидемия, тогава се предприемат същите мерки за даденото място и колектив, които бяха предприемани досега.

Д-р Аргирова не изключва възможността да се получат мутации на вируса, които да предположат по-висока инфекциозност, въпреки че засега няма данни за това.

Интересен факт е, че е намерена една част от външната обвивка на вируса, която е обща в рецептора на вируса за кучета, котки, тигри, норки, което означава, че те могат да бъдат заразени с този човешки вирус.

„Нюзуик" съобщиха, че първите 14 доброволци за изпитване на една от новите ваксини срещу COVID-19, които се правят в САЩ, са образували антитела. Д-р Аргирова каза, че това показва, че е възможно откриването на ваксина. Според нея това няма да стане до края на годината, но до пролетта е възможно.