Две реки потекоха в черно в района на Старосел. Рибата измря
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Май 2020 14:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Две реки потекоха в черно в района на Старосел. Рибата измря

/КРОСС/ Пореден сигнал за замърсени реки и умряла риба в Пловдивския регион. Този път в района на Старосел, където две реки потекоха в черен цвят.

Водата на река Кощовица тече буквално в черен цвят. Тя е приток на река Пясъчник, която се влива в язовир Пясъчник. За съжаление, може да се каже, че замърсяването е стигнало и дотам и в язовир Пясъчник има открита умряла риба.

В реката са се излели отпадъчни води от близка розоварна. Предприятието няма разрешително за заустване, няма и официално разрешително за работа. Обектът е съвсем нов. Подал е нужните документи още в края на април, но все още официално не би трябвало да има дейност. Когато се е случила аварията, водата се е оцветила в черен цвят.

От предприятието са обяснили, че са били в процес на 72-часови проби.

Според Басейнова дирекция във водата са попаднали растителни пигменти, които унищожават кислорода и водят до измиране на рибата.

Това не е прецедент в региона. Розоварните много често се явяват замърсители в района и от Басейнова дирекция и от РИОСВ - Пловдив обясниха, че ще сезират прокуратурата.

Инж. Марин Маринов - и. д. директор на Басейнова дирекция- Пловдив: Това е предприятие, което преработва розов цвят и в случая замърсяването е точно с отпадъчни води, които не би трябвало да се изпускат, защото нямат все още разрешително за заустване. Проблемът е, че кислородът във водата пада сериозно под нормите и това предизвиква щети и измиране на риба.

Инж. Десислава Георгиева - директор на РИОСВ- Пловдив: Незаконно, не точно, защото те са си преминали процедура по глава 6-та от Закона за опазване на околната среда, но все още не са въведени в редовна експлоатация. На място колегите са установили, че розоварната е в 72-часови проби. Дали сме предписание незабавно да бъде преустановено заустването на отпадъчни води в река Кошовица.