НАСА разреши изстрелването на корабa "Дракон"
Секция: Наука
23 Май 2020 17:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 НАСА разреши изстрелването на корабa "Дракон"

Полетът е насрочен за 27 май

/КРОСС/ Пилотираният кораб "Дракон" на компанията SpaceX е готов за изпитателен полет с астронавти, заяви на брифинг в центъра за космически полети "Кенеди" директорът на НАСА Джим Брайдънстайн, цитиран от световните информационни агенции и БТА.

Изстрелването на кораба към Международната космическа станция (МКС) е насрочено за 27 май с ракета "Фалкон 9" на SpaceX. Това е важен етап за прекъсване на американската зависимост от Русия за достигане на астронавти до станцията, след като бяха прекратени полетите на совалките през 2011 г.

Ръководството на НАСА и на SpaceX беше в центъра "Кенеди" от четвъртък за оценка на състоянието на ракетата и капсулата за тестовия полет с астронавти. "Всички системи и подсистеми бяха проверени и дадохме зелена светлина", каза Джим Брайдънстайн на виртуалната пресконференция.

Астронавтите Робърт Бенкен и Дъглас Хърли са под строга карантина от 13 май, но изолацията им е започнала още от средата на март. Те са изследвани два пъти за новия коронавирус.
НАСА призова да няма публика при изстрелването във Флорида.

Изстрелването е насрочено за 20,33 ч. по Гринуич (23,33 ч. българско време) на 27 май. Капсулата ще се скачи с МКС на следващия ден. Пилотираният кораб "Дракон" е модификация на товарния кораб със същото име.

Откакто НАСА прекрати полетите на совалките през 2011 г., американските астронавти летят до МКС с руските кораби "Союз". Първоначално се предполагаше, че американските пилотирани полети ще започнат през 2017 г.

Дъглас Хърли и Робърт Бенкен тренират от пет години в ултрамодерната пилотирана капсула "Дракон". Тя има аварийна система за спасяване на астронавтите при проблем с ракетата. Първият й изпитателен полет с манекен вместо човек премина успешно през март 2019 г.