Tesla е „Apple преди 20 години“
Секция: Технологии
23 Май 2020 18:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Tesla е „Apple преди 20 години“

/КРОСС/ Tesla технологична компания ли е, или автомобилен производител? Това бе един от ключовите въпроси, задавани на анализаторите от Уолстрийт през последните години, пише Business Insider. В зависимост от контекста, името ѝ се нарежда до тези на Ford и General Motors или до на Amazon, Apple и Uber.

„Има паралели, които трябва да се направят между Apple под управлението на Стив Джобс и Tesla под управлението на Илон Мъск", отбелязва Кати Хюбърти от Morgan Stanley.

Според нея въпросът е дали оттук нататък Tesla ще се нуждае от оперативен лидер, какъвто е Тим Кук за Apple, за да се превърне в компания за трилион долара.

Идеята за „дясна ръка" на Мъск, която да поеме ежедневните операции, не е нова, особено в контекста на другите амбициозни начинанията на милиардера. През 2018 г. обаче той опроверга опцията с думите: „Ако имате някой, който може да свърши по-добра работа, моля да ме уведомите. Той може да получи работата. Има ли някой, който може да свърши работата по-добре?".

Според Хюбърти все пак има резон в осигуряването на втори човек. Тя напомня, че Apple успя да се възползва от наследството на Стив Джобс, за да увеличи пазара на компанията близо три пъти, въпреки нарастващите геополитически и социални предизвикателства.

„Никой друг няма да посвети всяка част от себе си на дадена компания като основателя", отбелязва тя, казвайки, че това крие и положителни, и отрицателни черти. В началото, по думите ѝ, може да има много добри години на иновации и хипер-растеж, но след това се натрупват редица неща, които разсейват. Затова е важно основателят да се заобиколи със силни бизнес лидери и да се осигури визия в дългосрочен план.

Досега масивният фокус на Мъск върху Tesla беше положителен. Милиардерът има прекарани дълги дни и нощи в офиса, дори спейки в завода на компания.

Инвеститорите сравняват Tesla с Apple от преди 20 години. С други думи, Tesla е „компания, която мисли различно, невероятно иновативно в категория, която се нуждае от стимул на иновациите".