Предстоящи събития на 24 май
Секция: Предстоящи събития
24 Май 2020 07:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстоящи събития на 24 май

/КРОСС/***
София.
От 8.00 ч. в Министерски съвет представител на Националния оперативен щаб ще направи съобщение по повод актуалната обстановка с коронавирусната инфекция в България и света.

***
София.
От 09.30 часа в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим.


***
София.
От 11.00 часа в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще отслужи тържествен молебен по повод Деня на българската просвета и култура.

***
София.
От 10.00 часа държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще положат цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий".
***
Благоевград.
От 10.00 часа НХГ "Св. св. Кирил и Методий" Благоевград, организира ритуал по поднасяне на цветя, по повод 140 години от откриването на Гимназията в град Солун (1880г.) и 100 години от установяването й в Благоевград (1920г.)

***
Благоевград.
От 11.00 часа ще се проведе концерт на Биг Бенд Благоевград, Вокално студио ,,Фа Диез", музикално училище „Presto" и Ансамбъл ,,Пирин",

***
Благоевград.
От 18.30 часа ще се състои концерт на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени - Иван Лечев, Мирослав Иванов, Веселин Веселинов, Стоян Янкулов- Стунджи.

***
Бургас.
От 9.00 до 17.00 часа Регионален исторически музей - Бургас с всички свои четири експозиции ще бъде отворен за посещения по повод празника на славянската писменост и култура.
***
Бургас.
От 10.00 до 19.00 часа в Експозиционен център „Флора", Приморски парк ще се проведе трети ден от The Handmade Market - Burgas.

***
Бургас.
От 11.30 часа на ул. "Богориди" № 21 РБ "Пейо Яворов" организира инициатива за среща с книга на сляпо под надслов "Не съди книгата по обвивката".
***
Бургас.
От 11.30 до 13.00 часа в двора на Етнографската експозиция ще бъдат поставени стативи с материали за рисуване, където малките художници ще могат да творят свои картини, свързани със славянската азбука и светите братя Кирил и Методий.
***
Бургас.
От 12.00 часа камбанен звън от всички православни храмове в града ще огласи бургаските улици.
***
Бургас.
От 12.00 часа от терасата на Културен център "Морско казино" вокален ансамбъл "Фортисимо" ще отправи музикален поздрав.
***
Бургас.
От 12.30 часа на ул. "Александровска" №22 ще бъде открита традиционната обща изложба на бургаските художници, посветена на празника на славянската писменост и култура.
***
Видин.
От 10.30 часа, в Летния театър на крепостта „Баба Вида" Община Видин ще връчи почетни грамоти по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.
***
Добрич.
От 10.00 часа ще бъдат поднесени цветя на Паметник на Св. св. Кирил и Методий по случай 24 май.
***
Добрич.
От 10.00 до 18.00 часа в Регионален исторически музей - Добрич ще се проведе Ден на отворените врати в експозиция „Археологията на Добруджа" (АЕМО „Старият Добрич"), Дом-паметник „Йордан Йовков" и Музей в Градски парк „Свети Георги".
***
Добрич.
От 11.00 до 17.00 часа ще се проведе Ден на отворените врати в Художествена галерия - Добрич.
***
Добрич.
От 11.00 часа на фейсбук страницата на Община град Добрич ще бъде излъчен видеопоздрав „Добрич и приятели".
***
Добрич.
От 12.00 часа в Градски парк „Свети Георги" ще се състои музикална програма по повод 24 май.
***
Добрич.
От 14.00 часа на фейсбук страницата на Община град Добрич ще бъде излъчено видеопослание „Учениците на Добрич".
***
Добрич.
От 16.00 часа в Градски парк „Свети Георги" ще се състои концерт на Български камерен оркестър - Добрич.

***
Добрич.
От 16.00 часа в Градски парк „Свети Георги" ще се състои концерт на Духов оркестър - Добрич.
***
Ловеч.
От 09.00 часа Нагово високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил ще оглави Архиерейска Златоустова света Литургия в катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий".
***
Пловдив.
От 10.30 часа Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще оглави Молебен в храм "Св. св. Кирил и Методий".
***
Разград.
От 10.00 часа ще започне тържество по случай 24 май кметът на града Денчо Бояджиев ще произнесе тържествено слово.
***
Разград.
От 11.00 часа в двора на Етнографския музей грамоти ще получат 14-те отличници на випуск 2020 г., както и носителят на наградата „Студент на годината".

***
Стара Загора.
От 09.30 часа в Катедрален храм "Св. Николай" Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи св. Божествена Златоустова литургия.

***
Стара Загора.
От 10.30 часа а празничен молебен на Негово високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан в катедрален храм „Св. Николай" ще започне честването на 24 май - Ден на бългapcĸaтa просвета и ĸyлтypa и на cлaвянcĸaтa писменост.

***
Стара Загора.
От 11.00 часа в зала „П. Р. Славейков" на Общината ще започне церемония по връчване на наградите „Cтapa Зaгopa" и „Mлaдa Зaгopa" за 2020 година.
***
Стара Загора.
От 11.00 часа Държавен куклен театър Стара Загора ще представи онлайн пиесата „Меко казано".
***
Хасково.
От 10.30 часа пред Паметника на Будителите в Хасково кметът Станислав Дечев ще връчи отличието „Ученик на годината".
***
Хасково.
От 11.00 часа пред Младежки център Арт школа „Дъга" при Младежки център Хасково ще представи живописна изложба на открито.
***
Хасково.
От 12.30 часа на страницата на Сдружение „Родопско утро" във „Фейсбук" ще започне онлайн четене под надслов „Да си спомним за Патриарха".

***
Шумен.
От 10.00 часа на импровизирана открита сцена в близост до паметника на генерал Мадатов и паметника на признателността на арменската общност в Шумен към българския народ на бул. „Славянски". с химна на светите братя Кирил и Методий „Върви, народе възродени" духовият оркестър и изпълнители от хор „Родни звуци" ще поздравят жителите и гостите на града.