"Ню Йорк таймс" посвети първата си страница на починалите от COVID-19
Секция: СВЯТ
24 Май 2020 09:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Ню Йорк таймс" посвети първата си страница на починалите от COVID-19

Обичайните статии и снимки са заменени от списък на имена и откъси от некролози

/КРОСС/ "Ню Йорк таймс" в безпрецедентна стъпка запълни първата страница на неделния си брой с имената на починали от коронавируса, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.Обичайните статии и снимки са заменени от списък на имена и откъси от некролози в памет на жертвите на коронавируса в САЩ, които доближават "мрачния жалон" от 100 000 смъртни случаи. По думите на заместник-редактора на графичния отдел на вестника Симон Ландън, тя и колегите й осъзнали, че и те самите, а може би и широката публика, започват да изпитват известна умора от данните.
Списъкът от близо 1000 имена е придружен от кратки пасажи, внушаващи усещането за уникалността на всеки загубен живот. Шестте колони излизат със заглавие "Американските смъртни случаи наближават 100 000 - неизчислима загуба" и подзаглавие "Те не бяха просто имена от списък. Те бяха ние". Според равносметката на университета "Джонс Хопкинс" над 96 000 души са починали от COVID-19 в САЩ.
В щата Ню Йорк, най-тежко засегнатия от пандемията, има над 360 000 потвърдени случаи на COVID-19 и около 29 000 починали. Но губернаторът Андрю Куомо съобщи добрата новина, че щатът е регистрирал най-малкия брой смъртни случаи за денонощие от седмици насам - 84, след пик от 799 на 8 април. За първи път от март насам дневният брой е двуцифрено число.

"За мен това е признак, че отбелязваме реален напредък", каза Куомо на ежедневния си брифинг. Броят на хоспитализираните пациенти в щата,епицентър на пандемията в САЩ, продължава да спада - до около 4600.