Църквата на Божи гроб отново приема вярващи
Секция: Православие
24 Май 2020 10:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Църквата на Божи гроб отново приема вярващи

Посетителите ще трябва да носят маски и да поддържат разстояние два метра един от друг

/КРОСС/ Йерусалимската църква на Божи гроб „Свето Възскресение" отворя врати след двумесечно затваряне поради пандемията COVID-19, съобщиха християнските власти в светия град.

„От днес това най-свято място отново ще бъде достъпно за вярващите за посещения и молитви", заявиха духовните пастири на трите вероизповедания, които споделят мястото в съобщение в събота.

Те заявиха, че ще бъдат приложени мерки за "избягване на риска от ново разпространение на инфекцията COVID-19". "В началото броят им ще бъде ограничен (до 50 души) и базиликата ще бъде достъпна само за тези, които нямат температура или симптоми на инфекция и носят подходящи покрития за лице", се казва в изявлението.

Посетителите ще трябва да носят маски и да поддържат разстояние два метра един от друг. Поклонниците ще бъдат помолени и да „избягват всеки акт на преданост, който може да включва физически контакт, като докосване и целуване на камъните, иконите, дрехите и персонала в базиликата", се добавя в изявлението.

Църквата беше затворена на 25 март преди празника Великден, като част от мерките, наложени за борба с разпространението на вируса в Израел и палестинските територии, припомня БГНЕС.

Гръцката православна, арменска и римокатолическа деноминация споделят попечителството на свещеното за християните място.