Борисов накара Горанов да похвали ниското ДДС за книгите
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Май 2020 10:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов накара Горанов да похвали ниското ДДС за книгите

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов накара финансовия министър Владислав Горанов да похвали по-ниското ДДС за книгите. Сценката се разигра днес, по време на обиколка в пазарджишкия регион. Горанов е против намаляването на данъка, но преди седмица министър-председателят го скастри задочно: "Имам му доверие, ама аз съм му началник". Борисов бе добавил, че който не е съгласен, следва да подаде оставка.

Разговорът днес бе част от неспирния сюжет из социалните мрежи "Борисов кара джип". В лъскавото возило Борисов повози Горанов и кмета на Пазарджик Тодор Попов. Стана ясно, че основната цел на мероприятието е да се отчетат инфраструктурни успехи, а групата ще посети и Велинград.

Малко след 9 часа триото слезе за разговор с репортери. Журналист използва датата 24 май и се поинтересува кога ще стане факт намаляването на ДДС за книгите. Премиерът отвърна, че се чака второто четене в парламента и потвърди, че налогът ще падне от 1 юли. После подкани Горанов да обясни мотивите. "Намаленото ДДС евентуално ще помогне при сегашните цени изданията да станат по-атрактивни за читателите. По принцип ДДС, ако не намали цените, увеличава рентабилността. Или цените ще станат по-достъпни, или издателствата ще станат по-рентабилни, няма трети сценарий", каза Горанов. И двамата се усмихваха, демонстрирайки добро настроение.

Запитан за вчерашната заявка на Мая Манолова да участва на избори, Борисов изстреля в следната последователност: "Не съм я гледал", "Не искам да коментирам", "Познавам я много добре", "Тя за какво ли не се е кандидатирала".