Йотова: Със силата на българската просвета и култура ще преодолеем и сегашната криза
Секция: ПОЛИТИКА
24 Май 2020 11:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йотова: Със силата на българската просвета и култура ще преодолеем и сегашната криза

/КРОСС/ „Със силата на българската просвета и култура ще преодолеем и сегашната криза. Институциите сме длъжници на българската култура. Като граждани трябва да й помогнем да оцелее през следващите месеци." Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при поднасянето на цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека в София.

„Днес се прекланяме пред славянските първоучители Кирил и Методий, пред живото българско слово, пред дейците на българската просвета и култура, пред духовността. 24 май - няма друга дата, толкова любима за всеки от нас, дълбоко запечатана в душите ни. Помним я от най-ранно детство, когато учителите ни срещат за първи път с българската азбука и родната реч", посочва Илияна Йотова в приветствието си за Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.

По думите на вицепрезидента празникът тази година е особен заради опустелите училища и университети. „В месеците на тревога и физическа изолация българското слово премина граници и скъси разстояния, за да преодолеем по-леко трудностите", изтъква Илияна Йотова.

Вицепрезидентът специално благодари на учителите, учениците и родителите, които заедно успяха се справят в условията, наложени от пандемията. „Успяха благодарение на отдадеността на учителите, на ентусиазма на родителите и любознанието на нашите деца, които не пропуснаха своите уроци. Такъв е нашият ген, това е наследството на една от най-старите държави в Европа, отворила пътя на славянската цивилизация с безсмъртното Кирило-Методиево дело", подчертава вицепрезидентът Йотова и допълва: „На днешния ден даваме и предаваме на поколенията нашата клетва да пазим делото им от изкривяване, от посегателство към историята".

Илияна Йотова благодари на стотиците деца и ученици от българските общности в цял свят, които се включиха във виртуалния форум „Голи са без книги всички народи", организиран от вицепрезидента и екипа й. Целта на инициативата, чието мото са мъдрите думи на Константин-Кирил Философ от „Проглас към Евангелието", е да се насърчат деца и младежи от български произход да почетат делото на славянските първоучители с рецитал на стихотворение, с песен, с прочит на любим български автор или на авторски текст, посветени на мисията на Светите братя и техните ученици. „Пъстрата картина, незаглъхващите рими на родния език и на детските гласове, увековечени в електронните файлове, може да видите и чуете в моята официална фейсбук страница и в моя ютуб канал - https://www.youtube.com/channel/UCrHSSGeDjulB8qYemDSr-Wg" , посочва Илияна Йотова. Най-малките участници, изпратили своя поздрав, са на 3 години.

Към българските деца и младежи вицепрезидентът се обръща с думите: „Мили българчета, никога не забравяйте, че сте част от велика империя на духа - България. В технологичния XXI век трябва да имаме самочувствието на възроден народ чрез словото и книжнината, защото „народността не пада там, дето знанието живей".

„Да пребъдат през вековете българската азбука, българската реч, българската култура", заявява Илияна Йотова.