Световни учени проучват лекува ли плазмата COVID-19
Секция: Наука
24 Май 2020 14:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Световни учени проучват лекува ли плазмата COVID-19

/КРОСС/ Учени от Нидерландия се подготвят за участие в голяма международна група, която започва да проучва възможностите на плазменото лечение при COVID-19 и доколко то е ефикасно, предаде Агенция Ройтерс.

Нидерландия е поредната страна, която става част от сдружението на въпросните учени. Целта е да бъде събрана кръвна плазма от хиляди донори, която ще бъде пречистена и предоставена за терапевтични цели след одобрение от регулаторните власти.

В групата участват структури от различни страни - CSL Behring (CSL.AX) от САЩ САЩ, Biotest AG от Германия, BPL Group - Великобритания, LFB SA - Франция и Octapharma AG в Швейцария, а заедно с тях и японската фармацевтична фирма Takeda (4502.T), която ще събере количествата плазма и ще я пречисти с най-високотехнологични методи. Нидерландия ще участва с 1500 доброволни донори.

„Ако клиничните изпитания преминат успешно, това може да се окаже една от първите възможности за лечение на пациенти. Крайната цел е да се съберат на едно място ресурсите, да се обединят най-ярките умове, за да се гарантира, че тази терапия ще стане достъпна възможно най-рано", коментира Мерлийн ван Хаселт от нидерландската фирма за кръводаряване „Sanquin".

Мерлийн Ван Хасел припомня, че използването на кръвната плазма на преживели някои сериозни инфекции и оздравели от тях се е оказало ефективно при лечението на хора с бяс, хепатит-В и варицела.