Патриарх Неофит: Светлият празник отново ни събира
Секция: Православие
24 Май 2020 14:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Патриарх Неофит: Светлият празник отново ни събира

/КРОСС/ Патриарх Неофит взе днес молитвено участие в Светата литургия за 24 май в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", а след това отслужи тържествен молебен за 24 май - Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.

В края на молебена Негово светейшество се обърна със слово за празника, в което каза: "Светлият празник на нашата просвета и култура и на славянската писменост отново ни събира, за да изразим вечна благодарност и признателност към Светите братя Кирил и Методий, които в съдбовни за народа ни дни и години изнамериха азбука и положиха началото на писменост, пребъдваща и до днес, и определяща духовния и културен облик на православна България".

Свеждаме глави пред светлите им образи, като отдаваме синовна почит към тях и тяхното духовно-просветно и църковно-строително дело, което пребъдва и сега, радвайки се на Божията благодатна помощ и на вековна приемственост, която продължава и днес, в плодовете от благословения труд на всички неуморни дейци на българската и славянска писменост и култура, отбеляза българският патриарх в словото си за Светите братя Кирил и Методий.

"За всички тях, за всички учащи и учащи се, Църквата ни се моли днес, изпросвайки от Всеподателя мирни и благословени бъднини за скъпото ни Отечество, преуспяване на православния ни народ в евангелските добродетели и в пътя на Божията истина, духовен и културен възход, вкоренен в здравата основа, положена в средата на деветото столетие от равноапостолните братя Константин-Кирил Философ и Методий Славянобългарски, и градена през вековете от хилядите знайни и незнайни техни ученици и следовници.

В тази приемственост и в постоянното надграждане над стореното от всички тях, Църквата ни винаги е виждала единствения сигурен залог за напредъка и благопреуспяването ни като християнски народ, като общество и като радваща се на Божията закрила държава", заяви патриарх Неофит.

"Да бъде благословено и да пребъде делото на българската и славянска православна духовност и култура. Честит празник!", отправи благослов Негово светейшество.

Празничният 24 май тази година започна със Света литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", която беше отслужена от Мелнишкия епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод на БПЦ, и от Белоградчишкия епископ Поликарп.

В съслужение с тях бяха архимандрит Василий - протосингел на Софийска митрополия, иконом Николай Георгиев - началник на Отдела "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ, храмовото духовенство, столични свещеници и дякони, водени от протодякон Иван Петков. Песнопенията бяха изпълнени от смесения хор при патриаршеската катедрала, под диригенството на доц. Димитър Димитров.

В молитвеното последование за 24 май, освен присъстващите духовници, участваха също и архимандрит Васиан Змеев - предстоятел на Руското подворие "Св. Николай Мирликийски" на Московския и на цяла Русия патриарх в София, иконом Нелуц Опря - представител на румънския патриарх у нас, храмовото духовенство и столични свещеници.