Китай и САЩ са на ръба на нова студена война
Секция: СВЯТ
24 Май 2020 16:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Китай и САЩ са на ръба на нова студена война

/КРОСС/ Китай и САЩ са на ръба на нова студена война, предупреди днес китайският външен министър Ван И, който изрази съжаление за възобновяването на напрежението с Вашингтон около пандемията от Ковид-19, съобщиха Франс прес и ТАСС.
"Ние забелязахме, че някои политически сили в САЩ враждебно се отнасят към отношенията между Китай и САЩ и тласкат нашите две страни към ръба на студената война, заяви Ван И на пресконференция в рамките на годишната сесия на китайския парламент. По думите му това е опасен опит да се промени волята на историята, който може да разруши резултатите от продължаващото десетилетия сътрудничество между Китай и САЩ, да съкрати перспективите за развитие на самите Съединени щати, както и да подложи на риск стабилността и благоденствието на света.

"Китай няма никакви намерения да промени или да замени САЩ. Време е САЩ да се откажат от намеренията си да променят Китай и да спрат да поставят пречки по пътя на 1,4 милиарда хора към модернизацията", добави китайският външен министър.

Ван И увери, че китайското правителство подкрепя международно и безпристрастно разследване на обстоятелствата около произхода на новия коронавирус и причините за пандемията, на базата на научния подход и Световната здравна организация.

Министърът изтъкна също, че американски политици разпространяват "лъжи" и "теории на конспирацията" относно ролята на Пекин в пандемията от Ковид-19, предаде ДПА. "За голямо съжаление, докато коронавирусът продължава да върлува, политическият вирус също се разпространява в САЩ и се хваща за всякаква възможност за нападки и клевети срещу Китай", добави Ван И.

Има ли шанс да се помирят Вашингтон и Пекин

Китайският министър заяви също и Китай, и САЩ ще спечелят от сътрудничество и биха загубили от конфронтация. Дипломатът добави, че двете страни трябва да намерят начин за мирно съвместно съществуване.

На пресконференцията Ван отбеляза, че Китай и САЩ трябва да започнат съгласуват макрополитиките за своите икономики и за световната икономика. По думите му Съединените щати трябва да престанат да губят ценно време.

Китай остава готов да работи със САЩ в духа на сътрудничеството и взаимното уважение, каза дипломатът.

Китай е готов "да засили двустранното сътрудничество във формат ООН, БРИКС, Шанхайска организация за сътрудничество, както и Г-20, в подготовката за бъдещите промени (в света след пандемията)", заяви Ван.

Какво е замислил Пекин за Хонконг

Китайският външен министър Ван И заяви, че новият закон за националната сигурност на Хонконг, който се обсъжда в китайския парламент, засяга тясна категория от действия и няма да се отрази на правата и свободите в полуавтономната територия, нито ще накърни интересите на чужди фирми.

На пресконференцията Ван И заяви също, че законът трябва да бъде приложен "без никакво забавяне".

Министърът оправда прибягването до този закон с антиправителствените демонстрации, разтърсили Хонконг миналата година.

"Насилствените действия и терористичните акции продължават да ескалират, а чужди сили дълбоко и незаконно се месят в делата на Хонконг", заяви Ван И.

В същото време полицията в Хонконг използва сълзотворен газ, за да разпръсне антиправителствена демонстрация. Няколкостотин души, облечени в черни дрехи, се събраха в търговския квартал Козуей Бей на неразрешена от властите демонстрация.

Новият законопроект беше включен в дневния ред на годишната сесия на китайския парламент, която беше открита в петък в Пекин. Предполага се, че той ще бъде приет от китайските власти без съгласуване с хонконгските законодатели.

Законопроектът предвижда китайските власти да могат при необходимост да създават представителства на китайските служби на територията на Хонконг, за да се справят с бъдещи антиправителствени демонстрации, "отцепническа и подривна дейност", както и "тероризъм" и намеса от страна на "чуждестранни сили".