Путин даде на правителството срок да изготви план за подпомагане на петролната промишленост
Секция: Русия
24 Май 2020 16:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Путин даде на правителството срок да изготви план за подпомагане на петролната промишленост

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин даде на правителството срок до 15 юни да изготви план за подпомагане на петролната промишленост на страната на фона на намалената продукция, съгласувана с представителите на ОПЕК+, предава Bloomberg.

Путин нареди на министрите да разработят „специални тарифи", на които операторът на тръбопроводи „Транснефт" и руските железници ще таксуват за транспортиране на суров нефт и продукти от него, докато действа споразумението на ОПЕК+, се посочва в документ, публикуван на уебсайта на Кремъл.

Игор Сечин, главен изпълнителен директор на „Роснефт", най-големият производител на петрол в Русия, призова за коригиране на транспортните тарифи, за да ги приведе в съответствие с пазарните цени.

Големите компании за обслужване на нефтени находища също могат да бъдат включени в правителствения списък на системно важните компании, което ги прави допустими за държавна подкрепа. С намаляването на продукцията поръчките за обслужващи компании могат да паднат до 40%, а в някои случаи дори повече, заяви министърът на енергетиката Александър Новак пред Путин миналия месец.

Организацията на страните износителки на петрол и други производители, включително Русия, се съгласи миналия месец да намали световната продукция с почти една десета в опит да вдигне цените на петрола от близо 20-годишния минимум. Русия и Саудитска Арабия ще носят основната тежест на производствените ограничения, въпреки че размерът им ще намалее с течение на времето.