ВВВУ „Георги Бенковски“ отбеляза патронния си празник
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Май 2020 15:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ВВВУ „Георги Бенковски“ отбеляза патронния си празник Министър Каракачанов връчи новите пагони на военнослужещи от учебното заведение

/КРОСС/ Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов връчи новите пагони на военнослужещи от състава на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в местността Костина край тетевенското село Рибарица, където е лобното място на  войводата.

Много политици, военни и граждани се преклониха пред паметта и делото на един от ръководителите на Априлското въстание по повод 144-годишнината от гибелта му.

Министър Каракачанов връчи новите пагони на повишените  в звание „полковник“, „подполковник“ и „майор“ военнослужещи от висшето училище.

Той награди преподаватели и представители на командването за заслуги във военно-образователната дейност.

„Плановете са това военновъздушно училище да стане едно от най-елитните в света. Разбира се това не може да стане за година – две, но след пет години да можем да се гордеем, че не само военноморското училище е в елита на военното образование в света, но и военновъздушното училище. Всички предпоставки има за това“, коментира Каракачанов.

С тържествен ритуал курсантите на Висшето военновъздушно училище  поднесоха венци и цветя пред паметника на Георги Бенковски на лобното му място. 

Паметта му почетоха и много граждани, а кметът на Тетевен Мадлена Бояджиева припомни за героизма на Бенковски и загиналите в Априлската епопея:

„Нека в този момент да сведем глави през паметта на един от най-големите българи - Бенковски, пред паметта на всички загинали за Отечеството! Поклон!“