Хиляди източноевропейци мизерстват, за да има евтино месо в Германия
Секция: Анализи
25 Май 2020 15:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хиляди източноевропейци мизерстват, за да има евтино месо в Германия Страната забранява назначаването на работници в месопреработвателната промишленост

/КРОСС/ Германия забранява назначаването на работници, наети от подизпълнители, в голяма част от месопреработвателната промишленост. Освен това санкциите за нарушения на трудовото законодателство в бранша ще бъдат увеличени двойно. Правилото ще влезе в сила от началото на 2021 година.

Решението беше взето изключително бързо. Поводът: в няколко кланици в Германия работници от чужбина се заразиха масово с новия коронавирус. Условията в кланиците са всъщност тема, която в Германия се обсъжда от години. 

Евтина работна ръка от Източна Европа, наета от подизпълнители, изпълнява тежката работа срещу живот в мизерни условия - хората спят в препълнени общежития, за които плащат високи наеми. Досега браншът успяваше някак да избегне налагането на по-строги ограничения - с някакви доброволно поети ангажименти. Те обаче не дадоха резултат.

Германия е страната на евтиното месо. Някои месни продукти са дори по-евтини, отколкото в България. Цената за това обаче плащат източноевропейците, пише в анализ "Дойче веле"

Тежката битка за евтиното месо

Битката за цената на месото, което германците толкова много обичат, е тежка. И в крайна сметка именно тя води до непоносимите условия на труд на хората от кланиците. В кризата с коронавируса изведнъж се оказва възможно това, което дълги години не се получаваше.

Още отсега представители на бранша протестират гръмко, посочвайки - не без основание - че и в други отрасли на икономиката, например в строителството, се работи с подизпълнители. Логично е да попитаме дали сега се налага забрана на този вид практика само за месопреработвателния бранш. И дали условията на труд действително ще се подобрят, ако предприятията от бранша се съобразят с новите ограничения?

Досега контролът от страна на оторизираните държавни органи беше доста слаб - заради недостатъчния брой инспектиращи. Това също трябва да се промени. Но все пак началото е поставено.

Сега хората в Германия, които толкова обичат да си похапват наденички и пържоли на грил, не бива да се изненадват, ако месото поскъпне. В сравнение с други страни германците, които са най-богатият народ в Европа, дават по-малко пари за храна и отдавна са разглезени от политиката на дискаунтърите, които се надпреварват да предложат най-ниската цена.

Някои потребители пазаруват в биомагазини, предлагащи здравословни храни от екологично чисто производство. Но тези хора в Германия си остават незначително малцинство. Възмущаваме се, когато гледаме по телевизията репортажи за лошите условия на труд в кланиците. Който пък е виждал как се работи във фабрика за замразени пици, отказва да консумира подобна храна. Но мнозинството от хората изобщо не иска и да знае от кого и как се произвежда месото, което ядем. Важното е то да е евтино.

Дано поуките доведат до дълготрайни промени

В сегашната криза от коронавирус няма много добри новини. Дотук тя причини доста страдания на хората. Но ще бъде добре, ако поуките, които си извлякохме доста бързо, доведат до дълготрайни промени - в кланиците, на полето за аспержи, на строителната площадка, в сектора на грижите за болните и възрастните хора. Всички ние обаче ще трябва да дадем своя принос за това. В конкретния случай това ще рече: да плащаме по-висока цена за месото и да консумираме по-малко месни продукти. И да не си затваряме очите пред нечовешките условия в кланиците. Защото те винаги са били такива - и преди пандемията от коронавирус, се казва в коментара.