Приспадат парите за газ и парно най-рано през август
Секция: ИКОНОМИКА
26 Май 2020 12:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Приспадат парите за газ и парно най-рано през август Природният газ поевтиня със задна дата с над 40%

/КРОСС/ Най-рано през август хората, които са на газ и на парно, ще получат парите, които са надплатили, след като от 5 август миналата година природният газ поевтиня със задна дата с над 40%. Това стана възможно след споразумение между “Булгаргаз” и “Газпром”, 

В петък от “Булгаргаз” обявиха, че след като КЕВР вече определи цените на газа 8 месеца назад - от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г., то компанията в срок до 20 дни ще изчисли сумите за възстановяване по договорите с клиентите си. В този срок ще подпише и споразумение с тях.

След споразумението започват да текат 14 дни, в които “Булгаргаз” трябва да върне парите. Става дума за близо 200 млн. лв., които “Газпром” е превел по сметките му.

Всъщност “Булгаргаз” се позовава на промени в Закона за енергетиката, които бяха публикувани в “Държавен вестник” на 22 април. КЕВР вече се произнесе за цените със задна дата с 8 решения - по едно за всеки месец. Първото е от 8 май, а последното - от 20 май, пише "24 часа".

Законодателят е предвидил един месец, в който крайните снабдители на природен газ да изчислят разликата между платеното от клиентите и новите, по-ниски цени.

Същото време се дава и на топлофикациите да изчисляват разликата в цените на парното заради по-евтиния газ. За цените на парното със задна дата (от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г.) обаче КЕВР още не се е произнесла.

След като направят изчисленията какво ще връщат, крайните снабдители на газ и топлофикациите приспадат сумите от фактурата за месеца, в който са сметнали разликите. При парното има една особеност - приспадането е само за домакинствата, които са на реален месечен отчет.

 

Така че домакинствата ще получат приспадане от сметките си най-рано през август. Когато дължимата от клиентите сума е по-малка от парите, които има да се връщат, приспадането е до изчерпване на разликата.

За домакинствата на парно, които са на прогнозно плащане и изравнителна сметка един път в годината, приспадането на надплатените пари ще стане с разплащането след изравняването.