Румен Петков: Докладът на ЕК е най-лошият от 2005 г. насам
Секция: Коментари
26 Май 2020 14:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Петков: Докладът на ЕК е най-лошият от 2005 г. насам

/КРОСС/ "Докладът на ЕК е най-лошият от 2005 г. насам, той е убийствен като квалификации и определения за социално-икономическата среда", заяви пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков.

Той определи като груба и цинична лъжа част от коментарите по отношение на документа, според които скоро мониторингът за напредъка на България ще бъде свален. Това не само, че не е вярно, но съдържанието на доклада е убийствено за редица сектори, посочи Петков.

„В средствата за масова информация се разгоря един измислен дебат дали Комисията е решила да продължи Механизма за наблюдение на реформите в правосъдната система на България или този механизъм е отпаднал. От текста на доклада е съвършено ясно, че такъв въпрос не съществува. Цитирам конкретно параграф 31 от доклада: „в рамките на този механизъм Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България“. Очевидно е, че предният състав на Комисията не свали механизма, както беше обещано и широко пропагандирано от премиера Борисов. Известно е, че правосъдният министър Данаил Кирилов обяви, че ако не падне мониторинга, ще си подаде оставката. Мониторингът не падна, той не си подаде оставката“.

Румен Петков подчерта, че налице са тревожи тенденции във всички области, предмет на Доклада на ЕК и страната ни заема последните места във всички сектори. Това е оценката за управлението през последните 10 години.

„Липса на публични инвестиции, липса и недостатъчна транспортна инфраструктура, най-висока смъртност в Европа от замърсяване на въздуха, ограничен достъп до здравеопазване и недофинансиране на сектора, все по-нарастващо обедняване и задълбочаване на неравенствата, ограничен достъп до образование и липса на дигитални умения“.

Петков коментира, че там, където има реформа, тя е недовършена, а там, където има предприети мерки, те са неефективни и неработещи.

„Ние от АБВ считаме, че констатацията, че в България е в икономическа безпътица и застой, политическата ни система е разсипана и покварена с тези непрекъснати скандали и пълно неуважение и незачитане на институциите. Обществото е изпаднало в духовна нищета, изпълнена с агресия, която е навсякъде.

Председателят на ПП АБВ подчерта, че по тази причина е необходима цялостна дългосрочна програма с конкретни мерки в отделните сектори, ясно разписана във времето и с реалистични финансови разчети. А конкретно за данъчната система – необходим е цялостен анализ и на негова база, сериозни промени, посочи Петков и припомни, че това е настояване на ПП АБВ от години.