Радев: Държавни бензиностанции без ясни условия ще гарантират само поредната далавера
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Май 2020 11:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радев: Държавни бензиностанции без ясни условия ще гарантират само поредната далавера

/КРОСС/ Инвестицията в държавни бензиностанции при неясни условия не може да гарантира рентабилност, може би, може да гарантира поредната далавера. Това заяви президентът Румен Радев, който днес е в Садово.

Президентът направи коментар относно създаването на Държавна петролна кампания. При липсата на ясни и убедителни разчети, аз гледам на това като на една авантюра, коментира Радев. По думите му тази стъпка показва, че държавата не се справя в борбата с картелите на горива и осигуряване на ефективна среда за свободна конкуренция. Ако ние ще строим държавни бензиностанции по начин, по който в момента се строят магистрали, по-добре да не го правим. Инвестицията в държавни бензиностанции при неясни условия не може да гарантира рентабилност, може би, може да гарантира поредната далавера, заяви Румен Радев.

По повод по-ниското ДДС за хотели и ресторанти, президентът Румен Радев посочи, че нашата данъчна политика не е справедлива, отдалечава ни от европейския модел, защото нашият модел натоварва данъчно бедните и хората в средно положение. Крайно време е дебатът за прогресивното данъчно облагане да стартира, посочи президентът.

В Садово президентът посети Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков”.

Съвременно конкурентноспособно селско стопанство не може да има без съвременна агронаука. България е петата държава в света, която започва да създава агронаука, заяви Радев пред журналисти, след като се запознае на място с процеса по съхранение на семена и лабораториите на института.

По думите на Радев, кризата с COVID-19 изведе на преден план въпроса за хранителната безопасност. Радев е категоричен, че българите не трябва да разчитат на внос за своята прехрана. Земята ни е благодатна, трябва да заложим на нашите фермери. Това е голямата поука от тази криза, но това няма да стане само с пожелания и обещания, необходим е коректен закон за земята и поземлените отношения, заяви още президентът.

Според държавния глава зеленчукопроизводството и овощарството трябва приоритетно да се подпомагат от държавата. Трябва да има ясни и справедливи критерии за разпределяне на европейски и национални субсидии. Трябва да направим така, че нашите фермери да изнасят преработен продукт, а не първичен, посочи още Радев.

Запитан за оценката му относно разхлабването на органичителните мерки след края на извънредното положение, Радев отговори на въпроса с въпрос: Вие някъде чухте ли какви са критериите за разхлабване на мерките? Влязохме в хаос в извънредното положение, излизаме с още по-голям хаос, заяви президентът. 

 

*Източник: https://bgnesagency.com/